pondělí 2. ledna 2023

Zemřel Mirek Lepeška

Světelský Čechoameričan

Bohumír „Bob“ Lepeška se narodil 7. listopadu 1939 v Humpolci v Československu manželům Rudolfu Lepeškovi a Marii Lepeškové. Zemřel 31. prosince 2022.
Místní školu navštěvoval ve Světlé nad Sázavou a maturoval na Gymnáziu v Ledči nad Sázavou. Vystudoval chemické inženýrství na Fakultě chemicko-technologické Univerzity Karlovy v Praze a doktorát získal na Akademii věd Československa. 
Před odchodem do USA sloužil v Československé armádě a pracoval v Československé akademii věd. Získal postdoktorské stipendium na univerzitě Notre Dame a byl tam tři roky. Tam si našel mnoho celoživotních přátel. Když bylo stipendium ukončeno, zdráhal se opustit Spojené státy a byl velmi rád, že dostal nabídku ve společnosti Plastics Engineering (Plenco). Společnost byla velmi nápomocná při získávání jeho zelené karty. Až do odchodu do důchodu pracoval ve společnosti Plenco jako výzkumný chemik. 
V roce 2006 se spojil v manželství s Mary Dwyer, prožili spolu 17 šťastných let. Zůstala po něm manželka Mary a sestra Květuše Šáralová. Byl to zajímavý muž se silnými názory, které rád sdílel s podobně smýšlejícími lidmi. Vždy byl aktivní ve sportu a stále si užíval dobrý tenisový zápas nebo golf. 
Bude nám bohužel chybět. Mše křesťanského pohřbu se bude sloužit ve středu 11. ledna 2023 v 11:00 v katolickém kostele Svatého jména Ježíše, 818 Huron Ave., Sheboygan. Rodina a přátelé se mohou scházet v kostele ve středu ráno od 9:00 do doby mše v 11:00.
(Převzato z https://www.sheboyganpress.com)

Poznámka:
Sheboygan je krajské město Sheboygan County ve státu  Wisconsin, leží na západním břehu jezera Michigan v ústí řeky Sheboygan, Má kolem 50 000 obyvatel.

2 komentáře:

  1. S Mirkem jsem jel do Prahy - já do školy, on za další dva dny odlétal do USA. Občas jsme se ve Světlé potkali. Byl zarytým antikomunistou, neměl rád Demokratickou stranu. Poslední hláška, co jsem o něm slyšel - po "vítězství" J.Bidena byla, že nebýt Mary, tak z USA odejde. Takže by měl asi světové prvenství - dvakrát utíkat před komunisty.
    zddeněk novák

    OdpovědětVymazat
  2. Zdeňku, díky za návštěvu a vzpomínku. Vždycky mě potěší, když zjistím, že můj blog čte ještě někdo jiný, než já...

    OdpovědětVymazat