středa 25. ledna 2023

Co jsem také přečetl_______________ ______________thrillery Shari Lapeny

Jedné z nejznámějších autorek domestic thrillers, thrillerů ze sousedství

Manželé odvedle (v originále the Couple Next Door) – v roce 2016 nejprodávanější kniha v Kanadě, česky vyšla o rok později. Rodiče Anne a Marco Contiovi nechají své půlroční dítě samotné v domě a odejdou k sousedům na narozeninovou oslavu. Sousedka nechtěla, aby vzali Coru s sebou, nic osobního, ale rušila by pláčem... Manžel prohlásil, že to nevadí, bydlí přece hned vedle, zapnou dětskou chůvičku a každou půl hodinu přijdou dcerušku zkontrolovat. Pozdě v noci se však nejhorší noční můry naplnily – Cora zmizela. Začíná tedy okamžité vyšetřování a všichni doufají, že se dítě najde a kladou si otázku, proč by chtěl někdo ukrást mimino zrovna jim. 
Autorka vypráví děj s naprostým minimem postav, jenž je k posouvání příběhu kupředu ještě možný: ústřední manželská dvojice, pak onen pár od vedle, u nichž byli na večírku, Annini rodiče, kteří podporují svou zhroucenou dceru. To na začátku stačí. Když později vyjde najevo, co se s Corou stalo, přibudou další, ale opět jen v míře nezbytné. Vedlejší postavy, jako jsou vyslýchaní lidé z okolí či historie Contiových, se v knize jen mihnout, většinou stačí jedna scéna a je jasné, že se k nim vracet nebudeme. Splní svůj jednoznačně určený účel: svědectví, vysvětlení apod.

Jeden z nás
(v originále Someone We Know, 2019) – Udržet tajemství mezi sousedy, kde každý každého zná, může být těžké. Vražedně těžké... Ovzduší na poklidném newyorském předměstí, kde jsou k sobě všichni milí a vstřícní, rozvíří anonymní dopis zanechaný v jednom z domů: „Omlouvám se. Můj syn se k vám nedávno vloupal. A nejen k vám.“ 
Čí je to syn? A co mohl odhalit? Dohady a podezření na sebe nenechají dlouho čekat. Pak je však Amanda Pierceová, jedna z místních žen, nalezena mrtvá – a tento objev strhne lavinu napětí. Kdo ji zabil? Kdo ví víc, než říká? A mohl to být opravdu jeden z nás?
Kniha se četla svižně, jenom jsem měl na začátku trochu problém s počtem osob a musel jsem se soustředit, kdo je čí manžel apod.

Její konec
(v originále The End of her, 2020) – Další psychothriller odhalující nebezpečné tajemství ukryté pod povrchem spořádané rodiny, a to znovu v příběhu plném stupňujícího se napětí a nečekaných zvratů. Stephanie a Patrick, bohatí a spokojení manželé, se nedávno stali rodiči dvojčat. Třebaže je péče o ně značně vysiluje, Stephanie s jistotou ví, že má všechno, po čem kdy toužila. Pak se ale objeví Erica, žena z Patrickovy minulosti, a s ní šokující odhalení o jeho první manželce. Ta podle Eriky nezemřela nešťastnou náhodou. Patrick tvrdí opak a Stephanie najednou zjišťuje, že muž, kterému důvěřuje, možná lže. A je možné, že i vraždil... A možná se to chystá udělat znovu...
Zpočátku napínavé, v poslední třetině už vypravování notně ztrácelo dech. Šokující poslední stránky mě zase tak nepřekvapily  tušil jsem od autorky nějakou habaďůru! Ale takovohle zase ne! Co k ní autorku vedlo?
    a) záblesk tvůrčí geniality 
    b) podraz na čtenáře 
    c) došla invence 
Obávám se, že c) je správně...
*  *  *
Shari Lapena (*1960) než se stala spisovatelkou, pracovala jako právnička a učitelka angličtiny. Žije s manželem nedaleko Cobourgu v Ontariu. V příbězích z na povrch klidných amerických předměstí, kde se navenek všichni mají rádi, ale ve skrytu mezi nimi žije a sem tam vyvře vyvře zločin – je Shari podle všeho jako doma.
Od vydání Manželů odvedle poslala do světa každý rok jednu novou knihu: Někdo cizí v domě (2018), Nevítaný host (2019), Jeden z nás (2020), Její konec (2021), Nepříliš šťastná rodina (2022).

Žádné komentáře:

Okomentovat