čtvrtek 28. března 2024

Co jsem také přečetl_______________ __knihy J. Deavera s Kathryn Danceovou

Kathryn je agentkou CBI (Kalifornský úřad vyšetřování) se specializací na výslechy a kinezii – analýzu řeči těla, která vede svá vyšetřování, ale mnohdy ji osud spojil i s Rhymem a Amélií, se kterými úspěšně spolupracuje

Spící panna
(Domino, 2007), v originále The Sleeping Doll (2007). Agentka Kathryn Danceová dokáže odhadnout lež a vytušit myšlenkové pochody vyšetřovaného s takovou jistotou, že si vysloužila i uznání věhlasného newyorského kriminalisty Lincolna Rhyma. Nyní Danceová řeší závažný případ v rodné Kalifornii: Daniel Pell, několikanásobný vrah, jenž dokáže ostatním snadno vnutit svou vůli, utekl pomocí geniálního triku z vězení a začíná realizovat svůj zrůdný plán. Chce-li Kathryn Danceová dopadnout Pella dříve, než zmaří další životy, musí získat ke spolupráci lidi z jeho minulosti: trojici žen, které žily pod jeho sadistickou vládou v sektě, a zejména malou holčičku přezdívanou Spící panna. Ta byla jediným člověkem, kterému se podařilo přežít, když Pell ve svém běsnění povraždil celou jednu rodinu. Podaří se Pellovi, tomuto velmistrovi v manipulaci s okolím, realizovat své hrůzné záměry? Anebo zvítězí pronikavý úsudek a dokonalý pozorovací talent Kathryn Danceová a jejích kolegů? Na to si, jak je už u Jefferyho Deavera obvyklé, bude čtenář muset počkat až do úplně poslední stránky.

Kříže u cesty (Domino, 2009), v originále Roadside Crosses (2009). Montereyský poloostrov zaplavil strach. U silnic se začaly objevovat kříže – nikoli ovšem jako pomníčky obětí nehod, ale jako zlověstné znamení z rukou vraha. Co kříž, to jeden člověk, který zemře velmi krutým způsobem jen proto, že vrahovi poskytl přístup k údajům o svém soukromí na internetovém blogu nebo na sociální webové síti. Složitý případ skončí na stole Kathryn Danceové, agentky z Kalifornského úřadu vyšetřování a odbornice na kinezickou analýzu. Spolu s kolegy sleduje stopy k problémovému teenagerovi Travisi Brighamovi, který při autonehodě zabil dvě středoškolačky a vysloužil si za to ostrou kritiku na populárním blogu. Vše nasvědčuje tomu, že Travis připravuje krutou odplatu pro ty, kteří ho na internetu zostudili – a podle jeho názoru mu tím zničili život.
Kathryn Danceová a její tým čelí nejen Travisovi, který bravurně uniká díky počítačovým znalostem nabytým při hraní síťových online her, ale klacky pod nohy jim hází i místní politici, paranoidní rodiče a v neposlední míře i samotný blogger James Chilton, který v závěru ohrozí nejen vyšetřování, ale i samotnou Danceovou. Takže jako obvykle – nakonec je všechno jinak, vrahem není zahradník, ale...

Tvůj stín
, originál nese název XO, t. j. objímám a líbám (Domino, 2012) – Děj se odehrává v Kalifornii, Kathryn Danceová odjíždí z Monterey na svou týdenní dovolenou do Fresna, kde se chce věnovat svému koníčku – nahrávání a sbírání skladeb a písní a jejich propagaci na svých webových stránkách. Součástí její cesty je i návštěva kamarádky a přítelkyně Kayleigh Towneové, která je dcerou slavného country zpěváka, který se již plně věnuje kariéře své dcery  úspěšné autorky, skladatelky a především interpretky vlastních písní. 
Katryn přijíždí v době, kdy Kayleigh řeší problém vytrvalého stalkera, jejího fanouška, který ji pronásleduje na každém kroku. Pro krásnou a úspěšnou zpěvačku to byla jen rutinní odpověď nadšenému fanouškovi. Pro Edwina Sharpa byl její mail nezpochybnitelným důkazem, že ho Kayleigh miluje. Ano, oni dva jsou spřízněné duše a na tom nic nezmění ani výhrůžné dopisy od jejích právníků, ani předběžná opatření soudu. Edwin o její lásce nepochybuje. A nepochybuje tudíž ani o tom, že svůj poslední hit nazvaný Tvůj stín napsala jen a jen pro něj. Kayleigh se připravuje na koncert ve svém domovském městě a má podivný pocit, že ji někdo sleduje. Co když je to zase ten podivín Edwin? Copak se ho nikdy nezbaví? Ten člověk o ní ví děsivě mnoho a stále podléhá své šílené představě o tom, že si jsou souzeni... Kayleigh to teď ale nemůže řešit, a tak požádá o pomoc svou přítelkyni Kathryn Danceovou. A pak jí kdosi v noci zavolá a do telefonu pustí začátek písničky Tvůj stín. Krátce poté je nalezena zohavená mrtvola člena kapely. Bedňák a zvukař Bobby Prescott, který není jen členem zpěvaččina týmu, ale ke Kayleigh má mnohem bližší vztah a společné tajemství Způsob, jakým byl hrůzný čin vykonán, evokuje slova první sloky přehraného hitu. Kathryn Danceová velmi dobře ví, že psychopati se nikdy nespokojí s jednou vraždou – a samozřejmě stejně dobře ví, že Tvůj stín má mnohem více než jednu sloku. Rozbíhá se vyšetřování, ale než se stačí kriminalisté pořádně dostat do případu, zazní druhá sloka písně a umírá druhá oběť. 
Deaver pak rozvine skvělý příběh s mnoha zvraty a vždy, když se už zdá, že je vše vyřešeno, objeví se nové a nové okolnosti. I když od počátku je hlavním podezřelým Edwin Sharp, bláznivě zamilovaný fanoušek do Kayleigh a zuřivý stalker, vše nasvědčuje tomu, že vraždí někdo jiný a jeho úmysly jsou černější než noc. Nakonec je ale všechno úplně jinak. 
Bohužel je v knize zbytečně moc technických údajů ze světa hudby, stále se opakující slovo kineze a kladení důrazu na tento kriminalistický obor. Kniha by mohla být o třetinu kratší a bez vsuvky se všeználkem Rhymem by se jistě obešla.

Zapadákov (Domino, 2015), originální název The Solitude Creek (2015). Kdo říkal, že vrah musí mít vždy na rukou krev? Úplně stačí, když umí mistrně manipulovat s lidskou psychikou… Ten podnik se jmenoval Zapadákov. Stál sice u odlehlé silnice, ale protože měl i malý koncertní sál, sjížděli se do něho lidé ze širokého okolí. Nikdy tam nikdo neřešil žádný problém; do Zapadákova jako by vnější svět nepronikal. Taková oáza klidu, řeklo by se. 
To ale platilo jen do osudného večera, kdy při koncertu začínající kapely kdosi vykřikl: "Hoří!" Zpanikaření diváci se rozběhli ke dveřím, ale ty byly zamčené. Spousta návštěvníků byla zraněna, šest zemřelo. Nezabil je však oheň, ale panika. 
V Zapadákově nehořelo, jen tam kdosi vyvolal falešný poplach. Vyšetřování případu se ujímá agentka Kathryn Danceová. Jako uznávaná expertka na kinezickou analýzu velmi brzy zjistí, že panika byla vyvolána s chladným rozmyslem. Pachatel velmi dobře věděl, že v mezních situacích se z lidského strachu a pudu sebezáchovy stává zbraň – a v Zapadákově toho mistrně využil. Jistě je se svým dílem spokojen. Teď v pozici útočníka už jen čeká na svou další kořist. Tedy pokud ho Danceová a její tým včas nezastaví. To chvíli potrvá a nastanou další tzv. stampede (hromadný útěk, původně ve významu splašeného stáda zvířat, zejména dobytka)...

Žádné komentáře:

Okomentovat