čtvrtek 29. prosince 2022

Krajem pověstí Eduarda Doubka 2022

Čtvrtý ročník pochodu připravovaného Sdružením rodičů a přátel gymnázia v Ledči nad Sázavou 

Při registraci nás pořadatelé obdaří mapou, popisem trasy a drobnou sladkostí na doplnění energie. A protože chtějí zapojit nejen naše tělo, ale i náš intelekt, dostáváme ještě tužku, abychom mohli cestou luštit osmisměrku. Ta tematicky navazuje na pověsti, se kterými se seznámíme na jednotlivých stanovištích. Ze dvou tras o délkách 12 a 18 kilometrů, které vedou zpočátku společně, volíme tu kratší. Z náměstí stoupáme ulicemi Koželskou a Na Pláckách k rybníku Hutě II, kde je první kontrola:
Pokračujeme loukou mírně do kopce a pak kousek po silnici, z níž záhy odbočujeme doleva na silničku do Bojiště. Na křižovatce je obnovený křížek:
Ze silničky odbočujeme na lesní cestu, která nás přivádí k malému hřbitovnímu kostelíku sv. Vojtěcha v Malém Bojišti:
Přecházíme silnici, která vede z Ledče do Koutů a lesem se dostáváme k elektrickému ohradníku, naštěstí vypnutému. 
Rozčvachtanou loukou přicházíme ke staré silnici do Koutů a sestupujeme do údolí Kouteckého potoka. Trasa je pro nás víceméně neznámá, ale není divu, neboť pořadatelé varovali, že trasa povede „lesem-nelesem, polem-nepolem, loukou-neloukou, přes potoky, mokřady a vypnuté elektrické ohradníky“.
V blízkosti tůně... 
... rozdělali pořadatelé oheň a přichystali stůl s lavicemi, aby si ti, kteří si přinesli něco dobrého na opečení, mohli to v pohodlí zkonzumovat.
Po silnici přicházíme do obce Veliká, procházíme kolem kapličky...
... a polní cestou pokračujeme k silnici, která vede do Háje. Odbočujeme z ní na červenou turistickou značku, která nás přivede k Sázavě, kde je poslední (šestá) kontrola. Abychom se dozvěděli Z řeky musíme vylovit „rybu“. Jedna z šesti napodobeninách rybářských prutů má totiž na vlasci navázavanou plastovou láhev ukrývající poslední otázku potřebnou k doluštění osmisměrky... Po vyškrtání odpovědí na jednotlivé otázky nám zůstala v osmisměrce tajenka: 2022 – sté výročí narození Eduarda Doubka.
Cíl pochodu je v budově gymnázia, kde dostáváme pamětní list a buton s obrázkem od Olafa Hanela, který ilustroval Doubkovu knihu pověstí Na Sázavě (podrobnosti naleznete na tomto blogu zde).

Žádné komentáře:

Okomentovat