sobota 24. prosince 2022

Štědrovečerní vycházka

Správný výraz ovšem je „předvečerní“ vycházka

Když už je vše před Štědrým večerem hotovo, není problém vydat se na krátkou procházku zámeckým parkem. 
Stejně jako loni a předloni, byly v něm instalovány světelné objekty, letos zase trochu obměněné. Místo jelenů jsou vlci (z toho jeden vyjící),...
... medvědy u klády nahradila liška...
... a u rododoendronů stojí tři tučňáci:
Cestu parkem ukazují (a mírně osvětlují) takzvané herrnhutské hvězdy. Jsou oblíbené a rozšířené především v německém prostředí v místech ovlivněných Moravskými bratry. Právě v jejich komunitě ve městě Herrnhut (česky Ochranov) v saské Horní Lužici tato hvězda – Herrnhuter Stern – v roce 1821 vznikla, proto se jí také říká ochranovská. Původně vznikla jako pomůcka pro školní výuku, postupem času se ale stala tak populární, že roční produkce manufaktury Moravských bratří v Ochranově činila například v roce 2017 neuvěřitelných 700 000 kusů.
Základ hvězdy tvoří rombokubooktaedr, který má 26 stěn, z toho 18 jsou čtverce a osm rovnostranné trojúhelníky. Ten však není vidět, protože je k němu připevněno 26 paprsků, 18 se čtvercovými a 8 s trojúhleníkovými hroty, které bývají o něco kratší.
*  *  *
Ovšem i procházka kolem objektů za denního světla má svoje kouzlo... 
Energetická krize se projevila i tady. Pracovníci TBS si sice poradili, nicméně dva stojany před vstupy do zámku o něčem svědčí:

Žádné komentáře:

Okomentovat