středa 22. března 2023

Ze Sluneční zátoky proti toku Sázavy

Touha odlovit virtuální keš nás už podruhé zavedla do Sluneční zátoky 

Uznání logu má dvě podmínky: fotku Sluneční zátoky z protější skály a vlastní fotku před pomníkem Jaroslava Foglara s knihou Hoši od Bobří řeky v ruce. První podmínku jsem splnil na podzim minulého roku...
... druhou jsem musel odložit na jindy – až si v knihovně vypůjčím potřebnou knihu. Sám foglarovky nejenže nevlastním, ale kromě této zmíněné jsem žádnou jinou ani nečetl. Za mého mládí byly z politických důvodů nedostupné a později, když už se mohly vydávat, jsem z takovéhoto čtení vyrostl...
Ale virtuálku chci:
Vybudování Památníku Jaroslava Foglara na louce u lesa inicioval Miroslav Plachý-Miki (†2016 ve věku 83 let), vedoucí skautského střediska ve Světlé nad Sázavou, už v roce 1995. Formuloval výzvu světelských skautů, na kterou reagoval Ivan Vápenka. Navrhl vysoký dřevěný totem se stojanem se znaky foglarovských táborů, s čímž ale Jaroslav Foglar nesouhlasil, navrhl žulový kámen a 30. listopadu 1996 vyjádřil souhlas s realizací. Stavbě pomníku nebránil ani vlastník pozemku M. Jeřábek, který doslova uvedl: 
„Jsem si dobře vědom významu tohoto památníku pro všechny české skauty a příznivce Jaroslava Foglara, neboť J. Foglar patří mezi nejvýznamnější vychovatele naší mládeže a proto s upřímnou radostí dávám celé akci Památník Sluneční zátoka svůj souhlas!“ 
Miki spolu s kamenickým mistrem Mikolajem z lomu v Lipnici nad Sázavou vybrali vhodný třítunový kámen o rozměrech 60 x 80 x 230 cm a objednali vyhloubení jámy na okraji lesa ve Sluneční zátoce. Zásluhy na vyhloubení jámy, vybetonování základů, převezení žulového balvanu z lipnického lomu a jeho osazení měli ledečtí roveři a náčelník ledečského skautského střediska Antonín Bay-Tony.
Na realizaci památníku se podíleli také členové Pražské dvojky. Plastiku na kámen vytvořil Vladimír Pechar-Pluto, odlil ji Jindřich Janeček z Vamberka a uhradil samotný Jaroslav Foglar. Ten se také 5. července 1997 osobně zúčastnil slavnostního odhalení, přičemž následujícího dne oslavil devadesáté narozeniny! Více se o Jaroslavu Foglarovi a Sluneční zátoce můžete na tomto blogu dočíst tady.
*  *  *
Pohledem se loučíme s obnaženou skálou na protějším břehu...
... a vydáváme se nejprve po žluté turistické značce do kopce a kolem Nemocnice následné péče Ledeč-Háj k rozcestníku, u něhož přecházíme na črevenou značku. Klesáme k Sázavě a proti jejímu toku pokračujeme do Stvořidel. Počasí je krásně jarní a nečekaným příjemným bonusem je otevřená hospůdka Pohoda. Před další cestou přišel láhvový Svijanský máz s velikonoční etiketou k chuti.
Apokalyptickým lesem poničeným kůrovcem a následnou těžbou se dostáváme do Smrčné, kde přecházíme na levý břeh Sázavy. Cestou na zastávku v Mrzkovicích pozorujeme nutrii odpočívající na balvanu v řece:

Žádné komentáře:

Okomentovat