úterý 25. dubna 2023

Za kočkovitými šelmami do Chvojence

(předchozí článek Za modely autíček do Rokytna)
Návštěva zoologické zahrady s kočkovitými šelmami byla další zastávkou v rámci press tripu pořádaného destinační společností Východní Čechy

V obci Chvojenec, která leží 15 kilometrů severovýchodně od Pardubic a má jen něco málo přes sedm stovek obyvatel, naleznete malou, zato unikátní zoologickou zahradu. Kočkovité šelmy zde chovají manželé Roman a Petra Kreizlovi. 
Celé to začalo párem rysů, který si Roman Kreizl v roce 2000 pořídil v olomoucké zoologické zahradě. Rys ostrovid patří mezi nejdéle žijící kočkovité šelmy. V zajetí se dožívá až pětadvaceti let a rys Bárny, který je tu dodnes, je toho důkazem. Postupně přicházely další šelmy: lvi, pumy americké, servali, karakali (afričtí rysi, jejichž název pochází z tureckého slova „karakala“, které znamená „černé ucho“), tygři a levharti včetně černého levharta nazývaného černý panter (foto zoo):
V současné době se tu nachází na 35 kočkovitých šelem osmi různých druhů. 
Největší pozornosti se těší bílí lvi – osmiletý Forest, pětiletá Sněženka (foto zoo)...
... a jejich koťata,...
... nádherné tygří sestry Sataya a Suraya 
a také levhart skvrnitý, který dostal jméno Batu. Narodil se tady, ale jeho rodiče ho odmítli, a tak se Petra Kreizlová stala jeho náhradní maminkou. 
Miláčkem je také rys Miky, který se zde rovněž narodil a vyrůstal spolu s Batuem. Po sedmi měsících je však museli od sebe oddělit, protože na sebe žárlili a o společnou maminku začali bojovat. 
Chovatelé přistupují ke svým šelmám s láskou a respektem, některé z nich jsou jako jejich další děti. Není divu, neboť některá koťata, o která se nemohla – nebo nechtěla – postarat samice, sami z láhve odkojili. Jedním z nich je zlatý tygr Randy, který bohužel není pohybově úplně zdráv. 
Prohlídky areálu trvají asi hodinu a konají se v předem stanové dny a časy, většinou o víkendu, ve svátky a o prázdninách. Průvodkyní je sama chovatelka, od níž se dozvíte spoustu zajímavostí a uvidíte krásný vztah mezi chovateli a šelmami. 
Pokud při procházce mezi výběhy uslyšíte podivné frkání, nelekejte se – to vás tygři tímto způsobem vítají a dávají najevo, že je vše v pořádku! V přírodě se tak zdraví i navzájem. V běžné zoologické zahradě se s tím ovšem nesetkáte, neboť tam tygr nevnímá návštěvníka jako kamaráda.

Žádné komentáře:

Okomentovat