úterý 25. dubna 2023

Za modely autíček do Rokytna

(předchozí článek V Perníkové chaloupce)
Další zastávkou press tripu okolím Pardubic je Rokytno 

Obec Rokytno leží 12 km severovýchodně od Pardubic a má necelých 950 obyvatel. Její historický název je odvozen od rokyt nebo rokytí. Rokytou se dříve nazývaly vrby, rokytí byly vrbové keře.
V domě čp. 146 je instalována expozice, která se jmenuje „Klukovský sen, holčičkám vstup dovolen“ a je na ní k vidění na pět tisíc modelů autíček a dalších hraček z let 1955–1985.
Dům zakoupila obec ze dvou důvodů. Jednak ji stavěli místní občané v akci Z, jednak stojí ve středu obce, kde se mohou soustředit obecní aktivity. Pro mladší čtenáře je možná potřeba pojem „Akce Z“ vysvětlit. Za minulého režimu šlo o dobrovolnou, neplacenou činnost obyvatel, prováděnou zpravidla mimo pracovní dobu, především o sobotách. Písmeno „Z“ znamenalo zvelebování a původně šlo především o úklid veřejných prostranství, ale později se v menších obcích přidávaly činnosti jako budování kanalizace, stavba prodejen smíšeného zboží či kulturních domů.
Když se v Rokytně hledalo využití nově získané budovy, zrodil se nápad prezentovat v ní obec a oslovit sběratele Václava Blažka, zda by obci nezapůjčil sbírku autíček, kterou vystavoval na zámku v Pardubicích. Expozice byla otevřena 25. srpna 2014 a přestože jde o velkou výstavu, je to pouze asi polovina exponátů, které sběratel vlastní. Jeho sbírka začala vznikat před 40 lety, kdy od rodičů dostal několik autíček, přičemž prvním byl model džípu. Od té doby se sbírka postupně rozrůstala a dnes se jedná o největší výstavu v Čechách a jednu z největších na starém kontinentě. 
Nejstaršími exponáty jsou slavné „angličáky“ kultovní značky Matchbox, které jsou propracované do nejmenších detailů včetně motoru. Nejslavnějším obdobím této značky jsou 50. až 70. léta minulého století, kdy byla ve vlastnictví anglické firmy Lesney Products Company. Návrhář a pozdější spolumajitel firmy Jack Odell se při návrhu obalů autíček a jejich obchodního jména inspiroval krabičkami na zápalky značky Norvic, které do Anglie exportovala československá firma Solo Sušice. Matchbox je tedy doslovně krabička od sirek (s autíčkem uvnitř).
V Rokytně však objevíme v miniaturním provedení spoustu dalších více či méně známých osobních automobilů, sportovních vozů, aut terénních, nákladních, hasičských atd., která pocházejí z většiny evropských zemí včetně dnes už neexistující NDR, ale také z exotičtějších lokalit jako Hongkong, Čína nebo Japonsko. Naleznete zde například i Škody 1203, Lady, Moskviče a Volhy. Anebo supersport Ferrari s nákladním vlekem(!), „pásák“, traktor Zetor, vrtulník, předchůdce vozítek na dálkové ovládání nebo stavebnice modelů letadel a vojenské techniky. 
Na závěr se sluší poznamenat, že součástí expozice jsou i výrobky ze soutěží obce Rokytno, krojované panenky „Borověnky“ a výstava „140 let SDH Rokytno“.

Žádné komentáře:

Okomentovat