sobota 16. září 2023

Putování za Santinim______________ ______megaevent ve Žďáru nad Sázavou

Přestože bude ještě putování do Želiva, megaevent ve Žďáru lze považovat za vyvrcholení této celoroční akce

Slavnostní srocení účastníků megaeventu je plánováno na 13. hodinu a do té doby chceme navštívit Zelenou horu a absolvovat krátkou vycházku po naučné stezce Okolo Zelené hory. Z nádraží ve Žďáru jdeme na náměstí a zastavujeme se ve farním kostele sv. Prokopa. Postaven byl zřejmě už kolem roku 1270, v letech 1521–1560 byl přestavěn v pozdně gotickém slohu. Na jeho severní straně se nachází 53 metrů vysoká lichoběžníková věž s ochozem a sakristie. V kostele se zachovala pozdně gotická socha Madony s dítětem z druhé poloviny 15. století a barokní obraz sv. Prokopa s prokopskou legendou z dílny kutnohorského malíře Karla Kautsche z roku 1778. Původně se nacházel na hlavním barokním oltáři, dnes je umístěn nad vchodem do zpovědní kaple. 
V 70. letech 20. století prošel kostel celkovou rekonstrukcí. V roce 1978 byla do kostela nainstalována a vysvěcena nová Křížová cesta z cínových reliéfů od pražského akademického sochaře Karla Stádníka (1924–2011):
Roku 1984 byl nainstalován a svěcen nový obětní stůl s ostatky svatého Prokopa, který navrhl taktéž Karel Stádník. Téhož roku byl rekonstruován pozdně gotický kůr, jehož restaurování navrhl architekt Ludvík Kolek spolu s Karlem Stádníkem. V roce 1988 byly též do kostela osazeny a svěceny nové varhany.
Ve druhé polovině roku 2012 byly z věže kostela sneseny ciferníky a hodinový stroj a po zrestaurování byly v sobotu 24. listopadu 2012 osazeny zpět. Věž kostela bývá příležitostně otevřena návštěvníkům (a to pouze několikrát během roku). Z ochozu věže je pěkný výhled na město a do okolní krajiny.
*  *  *
Po červené turistické značce míříme podél Sázavy k zámku. Před 10. hodinou stoupáme na Zelenou horu, s předstihem si kupujeme vstupenku na komentovanou prohlídku a s údivem zjišťujeme, že jsme prvními zájemci. Rychle však přibývají další...
O komentované prohlídce kostela sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře se na tomto blogu dočtete v samostatném článku zde.
*  *  *
Na srocení se dostavilo na stopadesát geokačerů a další desítky se jich tlačí kolem prádelní šňůry natažené mezi stromy, na které byly rozvěšeny fotografie Santiniho památek. Jednalo se o LABkeše, jejímž řešením bylo poskládat páry fotek tak, jak jsou Santiniho stavby známy dnes a jak byly zachyceny kdysi. Role moderátora se ujal Dragon Riders, známý geokačer, který si dal nick podle známé fantasy hry Dračí jezdci. 
Účastníky přišel pozdravit současný majitel žďárského zámku Constantin Norbert Octavian hrabě Kinský z Vchynic a Tetova (*1961)...
... a několik „veličin“ jako Rostislav Dvořák, místostarosta Žďáru nad Sázavou, Zdeněk Cabalka, místopředseda ústředního výboru Klubu českých turistů (KČT byl partnerem a sponzorem seriálu Putování za Santinim), Jaroslav Šlechta, předseda Klubu českých turistů, oblast Vysočina (KČT Vysočina byl spolupořadatelem seriálu Putování za Santinim) a další.
Na pódium se dostavil také John Stanley alias Moun10bike ze Seattlu – Lucky Lackey, první geocachingový reviewer a autor prvního geocoinu, legenda geocachingu s registrací účtu ke dni 05 .09. 2000.

Žádné komentáře:

Okomentovat