pátek 8. září 2006

Ústa pravdy

Malebná Lipnice nad Sázavou se svými žulovými lomy se od 7. září 2006 pyšní dalším kamenickým unikátem – reliéfem nazvaným Ústa pravdy.
 Monument zachycuje část ženské tváře, které dominují ústa a část nosu. Do úst vložili tvůrci obří kouli s nápisy moderní počítačové doby, jako Enter či Exit. Dílo 260 cm vysoké a 170 cm široké vznikalo více než čtyři měsíce. Po Bretschneiderově uchu jsou Ústa pravdy další součástí Národního památníku odposlechu. V obou případech se jedná o anatomický detail, symboly komunikace (naslouchat, mluvit), shoduje se i nadživotní velikost (měřítko zhruba 1:28), umístění ve stěnách opuštěných lomů i rukopis daný použitými nástroji. Autorem je opět havlíčkobrodský výtvarník Radomír Dvořák a jeho žáci z Kamenosochařského střediska Lipnice nad Sázavou.
Svým názvem i tématem je dílo volně inspirováno mramorovým reliéfem Bocca della veritá (Ústa pravdy), slavnou turistickou atrakcí nacházející se v předsíni římského kostela Santa Maria in Cosmedin. Podle pověsti tam podezřelí z krádeže museli vsunout paži až po loket a dozvěděli se výrok soudu. Viníkům kat skrytý na druhé straně ruku usekl. Turistům toto nebezpečí samozřejmě nehrozí ani v Římě ani v lipnickém lomě. Při slavnostním odhalení se o tom přesvědčili i někteří přítomní politici.

Žádné komentáře:

Okomentovat