neděle 13. června 2010

Hvězdicový pochod na Čeřínek

Možností, jak se dostat na Čeřínek, 761 m vysoký zalesněný vrch vzdálený asi 10 km západně od Jihlavy, je několik. Svědčí o tom mimo jiné skutečnost, že u chaty stojící pod vrcholem se kříží všechny čtyři barvy turistických značek.

My jsme si za výchozí místo zvolili Dolní Cerekev, z níž vycházíme po modré značce, pár stovek metrů souběžně s Naučnou stezkou Čeřínek. Míjíme rybník s poněkud legračním názvem Klechtavec a pokračujeme proti toku Dolnohuťského potoka k rozcestníku pod osadou Dolní Hutě. Zde se přicházíme na červenou značku, ale než se po ní vydáme na vrchol kopce, odbočujeme opačným směrem, k Čertovu hrádku, jedinečné ukázce žulového výchozu s výraznou lavicovitou odlučností. V roce 1984 byl Čertův hrádek vyhlášen chráněným přírodním výtvorem a později, po změně legislativy, přírodní památkou.
Jak už to v takovýchto místech bývá, vztahuje se k němu lidová pověst o čertovi, který si s několika pomocníky začal stavět kamenný hrad poté, kdy je Lucifer pro jejich bujnost a nezvladatelnost vyhnal z pekla. Čert se však při hledání potřebných kamenů zatoulal na nedalekou Skalku, kde sídlily víly a jedna z nich jej tak okouzlila, že zapomněl na stavbu i své kolegy a zbytek noci s ní strávil v bujarých radovánkách. Ostatní čerti nebyli schopni do východu slunce hrad dokončit, a tak zůstal dodnes rozestavěný.

   Stejnou cestou se vracíme k rozcestníku pod Dolními Hutěmi a vytrvalým stoupáním přicházíme k chatě Čeřínek, chloubě stejnojmenného odboru KČT. První, malá turistická chata zde byla otevřena již v roce 1913, pouhý rok poté, kdy byl v Jihlavě založen Spolek pro zimní sporty. Po vzniku republiky byl místo dosavadního spolku ustaven turistický klub, který do svého názvu začlenil i jméno zdejšího vrchu, a tak KČT Čeřínek oslavuje 90 let své existence. Se stoupající návštěvností vzniklo rozhodnutí postavit novou velkou chatu, což se stalo v roce 1923 skutkem. Po úspěšném desetiletém provozu však v roce 1934 chata vyhořela, ale ještě téhož roku byla za velikých oslav otevřena chata nová, která sloužila až do roku 1986. O dva roky později byla postavena chata v té podobě, jak ji vidíme dnes, a od roku 1991 je spolu s první, malou chatou opět majetkem odboru KČT Čeřínek Jihlava. V průběhu celého roku jsou zde dobré ubytovací možnosti, v zimě je lákadlem nedaleká sjezdovka s lyžařským vlekem a na úbočích řada běžeckých lyžařských tras.
Zpáteční cestu po žluté značce kombinujeme s částí naučné stezky zmíněné v úvodu. Stezka je kruhová, to znamená, že začíná i končí na stejném místě, konkrétně na modré značce, asi půl druhého kilometru od Dolní Cerekve. Na svých šesti kilometrech má 14 zastavení, která upozorňují na geomorfologické, botanické a zoologické zajímavosti tohoto území. Názvy jednotlivých informačních tabulí dávají tušit, co zde najdeme: Skalní mísy, Mrazové sruby, Pseudokar či Přední skálu (712 m), žulový skalní výchoz, který je další zdejší přírodní památkou s ukázkami různých forem zvětrávání včetně kamenného moře.
Zastavujeme se u každé informační cedule, nejdéle se pochopitelně zdržíme na Přední skále poskytující krásný výhled do okolí, kterému dominuje nedaleký vrch Mešnice (753 m). K autu se vracíme za stálého klesání a s vědomím, že mnohé zajímavosti, které Čeřínek nabízí, zůstaly na příště…

Výhled z Přední skály na Mešnici

Žádné komentáře:

Okomentovat