pondělí 14. března 2011

Co jsem také přečetl _______________ Za volantem s Karlem Čapkem

Nakladatelství Grada Publishing, a. s., vydalo knihu motoristického novináře Zdeňka Vacka, rodáka z Dolní Březinky, s názvem Za volantem s Karlem Čapkem a podtitulem Neznámá cesta Karla Čapka do Alp, dvě škodovky a 3500 km sedmi státy.

Nejedná se však ale „jenom“ o cestopis, neboť publikace je rozdělena na dvě části, Zvídavý poutník a Alpské retrodobrodružství. První část, která vznikla po náročných rešerších Čapkových vtipných fejetonů a statí týkajících se automobilismu, představuje známého spisovatele, dramatika a novináře jako motoristu teoretika i praktika, majitele škodovek Popular a Rapid. Druhá část je reportáží autora, který popisuje den po dni rekonstrukci poslední Mistrovy velké cesty do Alp sedmdesát let starým rapidem a doprovodnou fabií. Karel Čapek se s herečkou Olgou Scheinpflugovou vydal na cestu do Alp poprvé Škodou Popular v roce 1935. Olgu tam – po patnáctileté známosti – požádal o ruku a o dva roky později na tuto předsvatební cestu navázali již jako manželé modernějším, pohodlnějším a výkonnějším rapidem, takže i výprava byla náročnější.
V létě roku 2010 se po spisovatelových stopách a podle dochovaných itinerářů co nejvěrněji vydala výprava sedmdesátileté Škody Rapid a nové Fabie Combi RS coby doprovodného vozidla. Zatímco Zdeněk šoféroval, vedl deník a měl na starosti již zmíněné rešerše a technickou i mediální podporu výpravy, jeho manželka Petra detailně rozplánovala trasu a na výtečnou se zhostila úlohy navigátorky a fotografky.
Zajímavá, velice čtivá a informacemi nabitá publikace má 192 stran a množství černobílých i barevných fotografií. Na cestu ke čtenářům ji vypravily Tiskárny Havlíčkův Brod, a. s.
Na závěr ještě dodávám, že Ing. Zdeněk Vacek, Ph. D. je šéfredaktorem časopisu GEO, který od listopadu loňského roku nově vychází v nakladatelství Ringier Axel Springer Media AG a že v nakladatelství Grada Publishing již publikoval monografii o B. J. Procházkovi-Dubé pod názvem Škodovkou na Sněžku i kolem světa, o které jsem psal na tomto blogu zde.

Žádné komentáře:

Okomentovat