neděle 18. března 2012

Zahájení turistické sezóny 2012 _____________v oblasti KČT Vysočina

V opravdu hojném počtu se sešli turisté z Vysočiny, aby slavnostně zahájili novou turistickou sezónu, tentokrát na Masarykově náměstí v Pelhřimově. Rozvážně se mezi nimi procházel pelhřimovský poutník Pilgrim s šedivým knírem a bradkou, oděný v černém plášti, s kloboukem na hlavě klobouk a holí v ruce.
Na tomto místě si nemohu odpustit malou odbočku. Víte, že Pelhřimov a konkrétně jeho Masarykovo náměstí má spojitost se Světlou nad Sázavou v podobě kamenné kašny? První zmínka o její existenci je z roku 1546, dnešní podoba pochází z roku 1828. Je dílem Schlesingerovy huti ze Světlé n. S., jak o tom vypovídá nápis vytesaný na západní straně. Kašna má kruhový tvar se šesti pilířky po obvodu. Uprostřed stojí osmiboký sloup zakončený zdobenou římsou, na níž je posazena čtyřboká hlavice se čtyřmi lvími hlavami chrlícími vodu. Na této hlavici je umístěna socha sv. Jakuba Většího v poutnickém šatu zdobeném lasturami a s kloboukem spuštěným na záda. Levou ruku drží na prsou, do ohybu lokte má vloženu poutnickou hůl zakončenou křížkem, v pravé drží baňku, která slouží jako pátý chrlič vody. Umístění sochy sv. Jakuba na kašně je symbolické, protože Pelhřimov má ve znaku poutníka a pokud bychom vzali v úvahu, že název Pelhřimov je odvozen od latinského Pelegrimus, což v podstatě znamená poutník, pak ho můžeme považovat i za patrona Pelhřimova.
Kašna na pelhřimovském náněstí (foto Luboš Göbl)
Sluníčko svítí z blankytné oblohy a vyzývá k výšlapu do probouzející se přírody, a tak ledva vyslechneme několik krátkých projevů z improvizované tribuny, vyrážíme směrem na Křemešník.


Pelhřimovský poutník (vlevo), foto Marie Bártová

Teplota šplhá k téměř letním hodnotám, ale na Křemešníku je v provozu lyžařský vlek a pár nadšenců ještě využívá zdejší sjezdovku. My ovšem spolu s desítkami dalších turistů míříme jednak do poutního kostela, kde je každou půlhodinu komentovaná prohlídka, jednak k rozhledně Pípalka, abychom se pokochali pohledem na sluncem prozářenou Vysočinu. Vstupné se tentokrát nevybírá, a tak odolá asi jen málokdo. Stejně těžké je minout bez povšimnutí restauraci či terasu hotelu Křemešník, kde už to ovšem zadarmo není…
Výhled z rozhledny Pípalka

Židovský hřbitov u Pavlova


Žádné komentáře:

Okomentovat