neděle 22. září 2013

Cestami Oktaviána Strádala za opečeným špekáčkem

Po letech jsme opět navštívili humpolecké turisty a zúčastnili se 39. ročníku jejich dálkového pochodu pojmenovaného po místním značkaři a pozdějším dlouholetém předsedovi turistického oddílu. Zemřel v roce 1979 ve svých třiašedesáti letech a humpolečtí turisté původní pochod Zálesím za opečeným špekáčkem na jeho počest přejmenovali.

Start je jako obvykle v sokolovně, obvyklé je i kafíčko před odchodem na trasu. Humpolec opouštíme po modré značce, která míjí zříceninu hradu Orlík a na silnici vedoucí z Kejžlice do Krásné Hory křižuje zeleně značenou Cestu Gustava Mahlera. Ta vede od podlipnického Wolkerova památníku až do Želivi, my po ní půjdeme jen do Kališť.
Přicházíme k Orlovské myslivně, která patří k nejvýznamnějším místům spojeným s počátky českého skautingu a s A. B. Svojsíkem (1876–), který tu každoročně pobýval se svou ženou u jejích rodičů Stránských. V roce 1911 zde z angličtiny překládal Baden-Powelovu knihu Scouting for boys. O rok později zde napsal Základy junáctví a v lese poblíž myslivny zorganizoval první junácký tábor.
V roce 120. výročí narození A. B. Svojsíka inicioval br. Miroslav Plachý–Miki, bývalý vůdce střediska Junáků ve Světlé nad Sázavou, takzvanou první světelskou výzvu k odhalení pamětní desky na Orlovské myslivně. Došlo k němu 14. září 1996 po ukončení slavnostního pochodu z Kejžlice do Orlovských lesů za velké účastí českého junáctva a byla při tom i Česká televize.
Zastavujeme se na chvíli v Kejžlici. Kromě sympatické hospůdky zde vždy obdivuji srubový dům na křižovatce:
Znak obce má podklad v podobě historického mírně oválného pečetního rychtářského znamení, které má nahoře po obvodu nápis Panstwy Lipnicz, uprostřed perlovcem orámovaný nápis Richta Keyschlitz a mezi nápisy tradiční zemědělské nástroje – dvě kosy, hrábě a srp, zatímco v dolní části pečetního pole dvojici převázaných obilných snopů. Ve znaku použité vlnité zúžené břevno symbolizuje vodu, konkrétně historické kejžlické rybníky a Pstružný potok.
Zelená značka nás vede mezi poli do Řečice, kde stojí jeden z památných podlipnických kostelů. Věnujeme mu, stejně jako předtím nádhernému výhledu na Lipnici, jenom letmý pohled, o to častěji vzhlížíme k zatahující se obloze. Pršet začíná, když přicházíme k tvrzi na kraji Proseče, takže s povděkem mizíme v autobusové čekárně. Po krátké přeháňce pokračujeme do Kališť, ale cestou ještě jednou použijeme deštníky. V Kalištích se pro zpestření nedržíme propozic, které nás posílají po silnici do Holušic, ale jdeme polními a lesními cestami kolem osady Háj na silnici vedoucí podél dálnice a po ní do Humpolce.
Při návratu domů nemohu nezastavit za Kamennou troubou a neudělat snímek Lipnice.

2 komentáře:

  1. Nádherné fotky a skvělé povídání - radost zajít!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, já také rád zajdu. No, to jsem ale napsal blbost, vždyť to zní jako opak spojení "bídně zašel." Tak znovu. Díky, já také rád zabrousím.

      Vymazat