úterý 16. října 2018

Beseda s mykologem

Série přednášek s exkurzemi, které pořádá obecně prospěšnou společností Editum, pokračuje

Po loňském úspěchu se pořadatelé rozhodli zopakovat téma „Houby“ a mykolog RNDr. Jaroslav Kocman, povoláním učitel informatiky a výpočetní techniky na havlíčkobrodském gymnáziu, se uvolil promluvit o svém velkém koníčku a ukázat některé méně známé druhy jedlých i nejedlých hub nejen pomocí dataprojektoru, ale také in natura. Své úlovky mohli přinést i návštěvníci přednášky.
RNDr. Jaroslav Kocman (vlevo) a přihlížející botanik RNDr. Jiří Těšínský
V zasedací síni světelské radnice se jich sešlo na padesát a více než dvě hodiny poslouchali zajímavé povídání o houbách, jejich kloboucích a nožkách, výtrusech, rourkách a lupenech, barvách, vůních či zápachu a prohlíželi si jednotlivé exponáty, které přednášející nechal s patřičnými popiskami kolovat. 
Mohli se tak blíže seznámit s různými holubinkami, čirůvkami, penízovkami, pavučinci, třepenitkami a také ryzcem šeredným nebo slizákem lepkavým, čechratkou černohuňatou a čechratkou podvinutou, což jsou opravdu názvy hub a nikoliv výrazy z béčkového pornofilmu. Já se například dozvěděl, jak se jmenují dvě houby, které sbírám a znám jenom podle lidových názvů: podzemák je holubinka černající a mlynářka se správně nazývá krásnoporka mlynářka.

Žádné komentáře:

Okomentovat