úterý 30. října 2018

Mimořádná přednáška k mimořádnému datu

Uspořádalo ji Město Světlá nad Sázavou ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Editum v zasedací místnosti světelské radnice

Na téma „28. říjen 1918 na Havlíčkobrodsku a jeho následky“ přednášel erudovaný historik, ředitel Muzea Vysočiny Havlíčkův Brod a autor nedávno vydané knihy Havlíčkův Brod včera a dnes Mgr. Michal Kamp.  
Na třicet zájemců o historii si vyslechlo fakta a vyprávění o čáslavském 21. pěším pluku, židovských uprchlících z Haliče, legionářích a Tomáši Garrigue Masarykovi, španělské chřipce a také o významných osobnostech našeho regionu – Karlu Kutlvašrovi z Michalovic, legionáři a v roce 1945 vojenském veliteli Pražského povstání, Jaroslavu Starém ze Sobíňova, který za první světové války bojoval v anglické armádě v Indii, za druhé světové války patřil mezi první spolupracovníky paraskupiny Anthropoid a spolu s manželkou byl popraven v Mauthausenu, o politikovi a novináři Václavu Klofáčovi z Německého Brodu, či o politikovi, poslanci a později senátorovi Josefu Hyršovi z Okrouhlice. Neméně zajímavou pasáží přednášky byl i vlastní průběh 28. října 1918 na Německobrodsku.

Žádné komentáře:

Okomentovat