středa 24. října 2018

Výstava Františka a Martiny Janákových

Pod lakonickým názvem Sklo vystavují svoje díla v Galerii Na Půdě manželé Janákovi

Jejich díla vznikají v úzké spolupráci, a přesto zůstávají charakteristická pro každého z nich. František patří ke zkušeným výtvarníkům a je znám i v zahraničí, Martinina sklářská umělecká dráha je sice podstatně kratší, ale jak píší znalci, její úspěchy a ocenění na výstavách dokazují, že její dílo je čím dál lepší a sebevědomější.
Vernisáž zahájil sám autor hrou na heligonku za doprovodu svého kamaráda houslisty Františka Matuly.
Úvodní slovo patřilo řediteli Horácké galerie v Novém Městě na Moravě Josefu Chalupovi, který zasvěceně hovořil o díle obou výtvarníků.
Martina Janáková: Oltář
Akademický sochař František Janák (*1951) pochází z Dolního Města, v letech 1966–1967 se učil brusičem skla v Josefodole v odborném učilišti skláren Bohemia ve Světlé nad Sázavou. Poté v letech 1967–1971 studoval na Střední průmyslové škole sklářské v Kamenickém Šenově u profesora Pavla Wernera tvarování a broušení skla. Z průmyslovky šel do provozu, rok pracoval jako mistr rafinerie ve Františkodole, tři roky byl brusičem skla ve Výtvarných řemeslech v Praze. V roce 1975 byl přijat do ateliéru profesora Stanislava Libenského na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, kde absolvoval s cenou rektora (1981). V roce 1982 získal diplom na prestižní výstavě Jugend gestaltet v Mnichově, začal být zván na významné výstavy českého skla u nás i v zahraničí. V letech 1985 až 1988 byl samostatným vývojovým pracovníkem ÚBOKu (Ústavu bytové a oděvní kultury) Praha, poté ve svobodném povolání. 
Od roku 1981 se pravidelně každoročně zúčastňoval řady kolektivních výstav doma i v zahraničí – v Německu, Japonsku, Dánsku, USA, Holandsku, Velké Británii, Rakousku, Španělsku, Finsku, Belgii, Francii, Maďarsku a Itálii. V letech 2003–2006 byl zaměstnán na SUPŠ sklářské v Kamenickém Šenově jako vedoucí oddělení broušeného skla, vyučoval výtvarné předměty a dějiny výtvarné kultury. V letech 2006–2010 byl ředitelem zmíněné školy a v letech 2010–2012 zástupcem ředitelky. V roce 2013 se vrátil na Vysočinu, natrvalo se usadil v obci Blažejovice, kde má v současnosti svůj ateliér.
Svými díly je zastoupen ve sbírkách Uměleckoprůmyslového muzea Praha, Moravské galerie Brno, Severočeského muzea Liberec, Západočeského muzea Plzeň, Východočeského muzea Pardubice, Horácké galerie Nové Město na Moravě, Oblastní galerie Vysočiny Jihlava a dalších muzeí a galerií u nás i v zahraničí. 
Ale abyste si nemysleli, že František zpodobňuje jenom dívčí klíny:
Jaroslav Hašek
Mustafa Kemal Atatürk, bývalý turecký prezident

Žádné komentáře:

Okomentovat