pondělí 12. listopadu 2018

Co jsem také přečetl_______________ __________40 dní pěšky do Jeruzaléma

Prvotina dvaadvacetiletého Ladislava Zibury, enfant terrible české cestovatelské scény, který si sbalil 12 kilogramů, hodil batoh na záda a vypravil se po vlastních do Jeruzaléma. Bez mapy a orientačního smyslu pěšky ušel 1400 kilometrů napříč rozpálenou krajinou Turecka a Izraele. Jeho cesta je příběhem omylů, pozoruhodných setkání, puchýřů a opruzenin

Narodil se v roce 1992 v Českých Budějovicích, odkud rád vyrážel do krajiny za dobrodružstvím. Hned po maturitě se vydal na svou první pouť – do věhlasného Santiaga de Compostela. Atmosféra dlouhého putování a setkávání se s lidmi mu učarovaly. Mladý výletník si proto předsevzal, že dokud to jenom bude možné, každý rok se někam vydá. Své předsevzetí splnil – následovaly cesty do Říma, k Severnímu moři a také pouť do Jeruzaléma.
Začátkem roku 2015 se o jeho příběh shodou mnoha okolností začínali zajímat lidé a mladý student žurnalistiky dostal příležitost napsat svou první knihu. Cestopis 40 dní pěšky do Jeruzaléma se stal překvapivým bestsellerem, na který autor v následujících letech navázal knihami Pěšky mezi budhisty a komunisty  o cestách do Nepálu a Číny a Už nikdy pěšky po Arménii a Gruzii. Čtenáři si mladého autora kromě jeho smyslu pro humor a rošťáckého šarmu oblíbili především proto, že jsou jeho knihy krátké a plné celostránkových ilustraci z dílny Tomski&Polanski. Kritici o něm neříkají nic, protože si ho dosud nevšimli, mě jeho kniha nenedchla.
Ladislav Zibura kromě zahraničních putování celoročně také cestuje po rodné vlasti – objíždí totiž republiku s cestovatelskými projekcemi, které jsou založeny především na humoru a nadsázce. Najdete je na www.princladik.cz.

Žádné komentáře:

Okomentovat