středa 14. listopadu 2018

Odhalení sochy anděla

V zámeckém parku bylo odhaleno dílo žáků učebního oboru Umělecký kovář a zámečník světelské Uměleckoprůmyslové akademie

Jeho lakonický název Anděl koresponduje s umístěním u Andělského mostku, což je jakýsi protipól nedalekého Čertova mostu. Před dvěma roky byla u něho umístěna socha čerta, který s potutelným úšklebkem míří na diváka ukazováčkem v gestu „Peklo chce tebe!“ Podrobnosti naleznete na tomto blogu zde.
Realizaci sochy Anděla předcházela letos v únoru vernisáž šesti návrhů (o ní se dočtete na tomto blogu tady), z nichž v anketě zvítězil návrh Václava Trpišovského, který byl později realizován v kovářském pracovišti na Lipnici.
Po krátkých projevech místostarosty Josefa Hnika a ředitele Uměleckoprůmyslové školy Ing. Martina Kubína sochu odhalil autor jejího návrhu, již zmíněný Václav Trpišovský. O kulturní vložku se postarala Mgr. Olga Fialová, pedagogická pracovnice světelské ZUŠky, která na kytaru zahrála a zazpívala píseň Karla Kryla Anděl.
Dlužno podotknout, že socha je kolektivní prací V. Trpišovského, T. Noska, V. Krejčího, O. Navrátila a V. Havránka, žulový podstavec vyrobila firma Granit Lipnice, s. r. o.

2 komentáře:

  1. Nezlobte se na mě, ALE. Na tuto ,,soutěž,, nebyl přizván nikdo z mých žáků. Dívám se na tuhle ohavnost už dlouho a překvapuje mě, že ji ještě nikdo neokomentoval. je to prapodivně - podivná podivnost = zkroucený kus škaredého plechu = která se snaží navázat na skvělý rozjezd dílny = kterou jsem doposud vedl. Václav Trpišovský se navíc podílel na vandalské akci během minulých školních prázdnin = kdy pomáhal ničit výrobky svých starších spolužáků jenom proto, aby se s panem Havránkem a p. Šimkem zavděčil panu Loudátovi a zničil velký kus mojí práce, kterou jsem ve škole a hlavně pro školu udělal. Pan Loudát je jinak zástupcem ředitele školy pro odborný výcvik, a jako bývalý stb. přisluhovač se díky pár informacím z minula, drží svého postu = no = jako hovno košile. Je to člověk - který by se hodně rád zůčastnil výtvarné scény jako výtvarník, jenomže nechápe, že jako kumštýř nesmí být při prosazování svých názorů arogantní. Tento přístup je použitelný maximálně při obraně, a to nikdy nepochopí člověk = který se chová jako hloupé autoritářské hovado. Povolit, nebo spíš přikázat zničit výrobky konkurenta, to totiž spadá do kategorie duševních poruch a nabádá jeho nadřízené, aby dotyčného nasměroval na příslušné odborné pracoviště (Lékařské) . . . Nový ,,pan ředitel,, se tímto odmítl zabývat . . . no = kdo tam pošle jeho? . . . Nepomohla mi ani krajská inspekce :( ak. soch. Jan Tomešek

    OdpovědětVymazat
  2. Díky za návštěvu mého blogu a za Váš názor.

    OdpovědětVymazat