pondělí 31. prosince 2018

Silvestr před 40 lety

V posledních hodinách roku 1978 postihl Československo naprosto mimořádný, ojedinělý a od té doby neopakovaný jev

Byli jsme tehdy parta, která si u CKM (pro později narozené jde o zkratku Cestovní kanceláře mládeže, která byla založena v roce 1955 a orientovala se na klientelu do 30 let) objednala silvestrovský pobyt v Zámeckém hotelu v Náchodě. Jeho název napovídá, že se nachází v těsné blízkosti zámku a ten, jak je známo z písničky „Náchodský zámeček vršku kulatého“, se nachází na kopci.
Nad náměstím s kostelem sv. Vavřince se vypíná náchodský zámek
Odpoledne jsme se vydali na procházku do Bělovsi, což je místní část Náchoda, kde pramení minerální voda Ida. Stáčela se do lahví a dodávala do obchodů, z pramene si ji mohli zájemci načerpat zdarma.
Panovalo doslova jarní počasí kolem deseti až patnácti stupňů, ale pak se začalo prudce ochlazovat. Během necelých čtyřiadvaceti hodin nastala na většině československého území drastická změna – teploty se na Nový rok leckde blížily dvaceti stupňům pod nulou.
Ochlazovalo se neuvěřitelným tempem o tři stupně za hodinu. Něco, co lidé dlouho před tím a zatím ani nikdy potom nezažili. V Praze-Libuši na Silvestra ve dvě hodiny odpoledne meteorologové naměřili +11,4 stupně, večer v devět hodin už -10,5 stupně a na Nový rok v sedm hodin ráno -18 stupňů. Nám, kteří jsme v hotelu nocovali, o nic nešlo, ale místní, kteří se ze silvestrovské zábavy vraceli domů, měli problém. Schodiště i silnice byly jedna velká ledovka...
Co se vlastně tehdy stalo? Zjednodušeně řečeno se do Československa dostal mimořádně rychle a v mimořádném množství arktický vzduch. 
Ještě o Vánocích bylo teplo a navíc pršelo. Mokré zásoby uhlí a koksu se po celé republice změnily v homole ledu, které nešlo rozmrazit. Nastaly tak problémy s dodávkami tepla, elektřiny a teplé vody, zamrzaly teplárenské rozvody, bylo poškozené vedení vysokého napětí, v autobusech a nákladních autech zamrzala nafta.
(Poznámka: Snímek pochází z www.promaminky.cz)

Žádné komentáře:

Okomentovat