čtvrtek 24. července 2014

Co nového ve Světlé? (I)

I na malém městě jako je Světlá nad Sázavou se stále něco děje. Někdy jsou to události zásadní, jindy jen maličkosti. Většinou znamenají zlepšení a pokrok, ale nemusí tomu tak být vždy. Navíc hodnocení bývá vždy subjektivní.
Noví majitelé zámku mají zájem o jeho co největší zviditelnění, průběžně aktualizují svoje webové stránky, na zábradlí můstku přes Závidkovický potok u vchodu do zámku vyvěsili billboard lákající k návštěvě zámecké kavárny... 
... a tabuli Vlastivědného spolku Světelsko zvoucí do Muzea Světelska nahradili poutačem na zámek. Samozřejmě, že uvítali možnost představit zámek a jeho novou expozici v televizním pořadu Toulavá kamera ochutnává Česko. Na svědomí to mám já, protože když mě kontaktoval Radek Joklík, redaktor Toulavé kamery, abychom dojednali termín natáčení ve středověkém podzemí, zmínil jsem se o změnách na zámku a předal mu kontakt na kulturní referentku Anetu Černou.
*  *  *
Také sklárny už nejsou anonymní, neboť fasáda autobusové čekárny dostala nový modrý kabát a obří nápis Crystalite Bohemia. Další je na přilehlé administrativní budově. 


Ještě před začátkem hlavní turistické sezony využili pracovníci KyTICe grantu poskytnutého Krajem Vysočina, který při dodržení předem daných podmínek umožnil nechat vyrobit a ve městě instalovat dalších osm směrovek k turistickému informačnímu centru, jednu větší tabuli k sídlu KyTICe...

















... a nový velký třídílný poutač na zábradlí nad opěrnou zdí naproti vyústění Sázavské ulice.  Se skromností sobě vlastní prozradím, že autorem fotek na poutači jsem já :-)
Věž kostela sv. Václava, vysokou pětatřicet metrů, zahalilo začátkem července od paty až po nejvyšší bod stavební lešení. Po rozsáhlé rekonstrukci by se měla přiblížit vzhledu, jaký měla před sto lety.
Původně byla horní část věžní střechy šindelová, pod ní bylo dřevěné obložení. Po dohodě s odborníky památkové péče se však už šindele na věž vracet nebudou, nynější červeně natřené oplechování nahradí měděné a atypické patro upravené na způsob středověkého podsebití bude namísto starého plechu obloženo tvrdým dřevem. Další významnou součástí opravy bude vyztužení bočních štítů věže, které by mělo zamezit nežádoucím trhlinám na štítu kostela, vznikajícím působením poryvů větru, a dojde i na nutné opravy interiéru věže.
Práce by měly být dokončeny v polovině srpna.

S natáčením v našem městě jako by se v poslední době roztrhl pytel. Po pořadu Toulavá kamera vychutnává Česko, který natáčela ČT 1 ve středu 11. června, a natáčení videozáznamu o cyklostezce a zajímavostech Světlé pro specializovaný internetový portál www.turistika.cz, přijeli 23. července tvůrci pořadu Cyklotoulky, vysílaného Českou televizí na kanálu ČT Sport.
Autor pořadu, známý sportovní komentátor Stanislav Bartůšek při své návštěvě na radnici u starosty Jana Tourka vysvětlil, že cílem Cyklotoulek je propagace cykloturistiky, cestování na kole po zajímavých místech Česka. Spolu s kameramanem Petrem Válkem jako správní cestovatelé navštívili turistické informační centrum a potom se na kolech za doprovodu starosty města a nejúspěšnější světelské sportovkyně, mistryně světa v dráhové cyklistice Jarmily Machačové, vydali na kolech do okolí Světlé nad Sázavou. Navštívili hrad Lipnici, Dolní Město, zavítali na Stvořidla a do Ledče nad Sázavou a po cyklostezce ze Smrčné se vrátili do Světlé nad Sázavou. Závěrečné záběry pak pořídili za mého doprovodu ve středověkém podzemí.
Na obrazovkách České televize by se Cyklotoulky o Světlé nad Sázavou a jejím okolí měly objevit v posledním srpnovém týdnu.
A objevily  tady je odkaz.

Žádné komentáře:

Okomentovat