pondělí 11. ledna 2016

Co jsem také přečetl_______________ _______Případ dobře vychlazené pomsty


Sherlock Holmes 5 v nakladatelství Jota, 2010. Jako autor je uveden Mackenzie Peterson, což je pseudonym, pod kterým publikuje český novinář, spisovatel a televizní scenárista Petr Macek (*1981). Holmesologové vědí, že je autorem pastiše Golemův stín (viz na tomto blogu zde). 

Evropa je v roce 1912 rozdělená a znesvářená politickými spory velmocí, vře v předtuše hrozícího válečného konfliktu.
Autor vystavil Sherlocka Holmese střetu s politickým hnutím, konkrétně se sufražetkami, což je zásadní průlom. Holmes se nemůže vyhnout úvahám nad správností či dokonce legitimitou svých kroků při vyšetřování tohoto podivného případu. Holmes a doktor Watson se totiž na přímluvu Mycrofta Holmese mají pustit do vyšetřování případů vraždy mocného průmyslníka a únosu synovce britského monarchy, které spolu podle všeho nebezpečně souvisejí. Legendární detektiv se znovu  vydává na cestu - tentokrát přes italské Benátky až do kulis starého hradu Gliney uprostřed skotských planin. Zažije během ní dobrodružství, kterých by se na prahu šedesátky zřejmě už nenadál. Dobrodružství, která jej téměř připraví o celoživotního přítele. Kdo má zájem na vyvolání světové války? Nesouvisí celý případ s postavou, jejímž prostřednictvím Holmese dostihuje vlastní minulost? 
Ukazuje se, že krásná lady Darringfordová je dcerou dlouholetého Holmesova nepřítele Moriartyho a jako militantní sufražetka se chystá ovládnout nejprve evropské zbrojovky a pak celou Evropu. Celý svět má pykat za to, že muži připravili jejího otce o život.

Žádné komentáře:

Okomentovat