sobota 2. ledna 2016

Výstup na Mount Melechov

První sobotu po Novém roce věnují světelští oldskauti výstupu na Melechov. Letos to bylo popětadvacáté, já s nimi šel potřetí. 

Výstup nazývají Mount Melechov a původně jej pořádali před Vánocemi, ale po několika letech termín posunuli a spojili s akcí ledečských oldskautů. Ti ji ovšem letos uskutečnili podevětačtyřicáté(!), takže příští ročník bude jubilejní.
Po 10. hodině odjíždíme Posázavským pacifikem do Smrčné, 
neměnnou trasou stoupáme po modré turistické značce do Koňkovic a dál neznačenými lesními cestami stále vzhůru. Překračujeme širokou vojenskou cestu, na níž leží nepatrná vrstvička sněhu,...
... a přicházíme na žlutou značku, která nás přivádí ke studánce. Proč se jí říká Marianova a nesprávně Melechovská, se můžete na tomto blogu dočíst zde. Studánka je zcela bez vody, doufejme, že je to jen důsledek loňského dlouhotrvajícího sucha a nezůstane tak navždy.
Nedaleko studánky už hoří oheň, který rozdělali ledečtí oldskauti, opékají na něm špekáčky a v kotlíku vaří čaj. Na ručně vyřezávané, šestašedesát centimetrů dlouhé lžíci ze švestkového dřeva ledečských oldskautů přibyl díky Billovi a Mravencovi devětačtyřicátý vrub, za každý výstup na Melechov jeden. 
Vzácným hostem letošní akce byl Slavomil Janov  Nashville, spisovatel, šéfredaktor mého kdysi oblíbeného časopisu Western World (který v roce 2007 přestal po sedmi letech vycházet) a autor většiny výročních turistických známek vydaných ke 100 letům českého skautingu.
Slavomil Janov - Nashville

Na zastávku do Smrčné přicházíme po hodinu trvajícím mezipřistání v trpišovické hospůdce U Štěpánků.
Skála ve Smrčné u cesty k mostu přes Sázavu

Žádné komentáře:

Okomentovat