neděle 3. ledna 2016

Co jsem také přečetl _______________ ______Sherlock Holmes a Ohnivý démon

Příběhy Sherlocka Holmese 9
Předchozí článek Z archivu Sherlocka Holmese

„Po celé jedno století ležel rukopis této knihy ukrytý za mohutnými zdi rezidence železničního magnáta Jamese J. Hilla v St. Paul v Minnesotě. Až 20. července 1994 objevil elektrikář, který měl v domě instalovat nové vedení, tajný trezor. Byl jsem přizván k posouzení pravosti rukopisu a mnohé vnitřní i vnější důkazy mě vedou k přesvědčení, že rukpis je skutečně praví,“ tak prokazuje Larry Millett „autenticitu“ textu.
J. J. Hill pozval Sherlocka Holmese z melancholického deštivého Londýna do rozpálených borovicových lesů Minnesoty, aby zachránil Velkou severní dráhu před obrovskými požáry a Hilla samotného před hrozbami „Ohnivého démona“.
Velký detektiv proniká do světa amerického zločinu, čelí násilí mezi železničáři a lesními dělníky. Střetává se s prodejným šerifem a s amjitelkou nejhonosnějšího veřejného domu v kraji. Nakonec se Holmes a Ohnivý démon utkají tváří v tvář na vysokém viadultu uprostřed zuřícího požáru...
Nenechte se zmýlit scenérií amerického Západu, kniha je napsána dokonalým stylem Arthura Conana Doyla a přináší pořesně ten druh zápletky, pro který Holmese a jeho příběhy máme rádi.

*  *  * 
Larry Milett (*1947) vystudoval dějiny umění na St. John's U­niversit v Collegeville, univerzitě v Chicagu a Michiganské univerzitě. Jako novinář a kritik se věnoval architektuře v deníku St. Paul Pioneer Press (1972–2002) a napsal také několik naučných knih o dějinách architektury v Minnesotě. Detektivní literaturu obohatil o sérii holmesovských pastišů s Shadwellem Raffertym: Sherlock Holmes and the Eisedorf Enigma, Sherlock Holmes and the Red Deamon, Strongwood, The Magis Bullet, The Disappearance of Sherlock Holmes, Sherlock Holmes and Secret Alliance, Sherloick Holmes and the Rune Stone Mystery.

Žádné komentáře:

Okomentovat