neděle 3. ledna 2016

Co jsem také přečetl_______________ ___Chemické případy Sherlocka Holmese

Příběhy Sherlocka Holmese 10
Předchozí článek Z archivu Sherlocka Holmese

Tato poněkud kuriózní kniha se k českému čtenáři vrací téměř v Kristových letech –poprvé u nás vyšla v Mladé frontě roku 1967, kratší o povídky Červená chrpaNečekaný favorit. Toto druhé vydání je kompletní. Soubor holmesovských parafrází polského chemika a publicisty Wacława Gołembowicze vyšel v Polsku v roce 1959 pod názvem Przygody chemiczne Sherlocka Holmesa.
„Ano, není pochyb, že Sherlock Holmes byl chemik. Ale i když znám všechna jeho dobrodružství, přece jsem mezi nimi našel málo případů, kdy využíval svých chemických znalostí. Je to prostě divné a nepochopitelné. /.../ Snad pro něj Doyle nenašel mezi chemiky rovnocenného soupeře? Tato mezera mne rmoutila. Ponoukala mě k tomu, abych ji doplnil," říká autor v Úvodu.
Kniha obsahuje devět povídek, v nichž se kromě Holmese a dr. Watsona objeví i postava nového „génia zločinu“, profesora Braunhelda, rovněž chemika, který svých geniálních znalostí chemie zneužívá k rafinovaným ničemnostem.
*  *  *
Autor Wacław Gołembowicz (1900–1960) na sebe vzal úkol velmi těžký, ale za svým klasickým vzorem nezůstal v ničem pozadu. Příběhy jsou typicky holmesovské, zajímavé a napínavé. V Ediční poznámce na konci knihy redakce sice oznamuje, že „... po dohodě s překladatelkou jsme nahradili poněkud familiérní tykání mezi Holmesem a Watsonem obřadnějším a dle našeho názoru vhodnějším vykáním“, přesto si ve dvou případech „tyknou“...

Žádné komentáře:

Okomentovat