neděle 3. ledna 2016

Co jsem také přečetl_______________ ____________Sherlock Holmes odchází

Příběhy Sherlocka Holmese 14 
Příběh vynalézavě zkonstruovaný Robertem Lee Hallem (*1941), autorem dobře poučeným o pravidlech holmesovské legendy. Právě proto mu není nic svaté...

A tak se opět ocitáme v rušném zamlženém viktoriánském Londýně, labyrintu budov a ulic, paláců a pochybných uliček, ale také v bludišti podvodů a klamu, kde se znovu utkávají zmrtvýchvstalí Holmes a jeho úhlavní nepřítel, ďábelský profesor Moriarty v další děsivé bitvě mezi dobrem a zlem.
Již víme, že se detektiv do Reichebašských vodopádů přece jen nezřítil. Jak však vyvázl profesor Moriarty? Vždyť Holmes sám vyprávěl jak po dlouhém pádu se jeho tělo odrazilo od balvanu a šplouchlo do vody. Jak nám autor odpoví na tuto zcela zásadní otázku? 
Když se velký detektiv rozhodne znovu zmizet, aby se s padouchem snad už definitivně (ale kdo ví?) vypořádal, jeho věrný spolupracovník dr. Watson jej horečně hledá, proniká hluboko do Holmesovy tajemné minulosti, aby nakonec čelil šokujícímu poznání, že mu jeho přítel celá léta o své pravé totožnosti a původu lhal. Kdo byl Holmesův bratr Mycroft? Proč je nikdo nikdy neviděl s Holmesem pohronadě? Jaký byl skutečný vztah mezi Holmesem a Moriartym? A kde Holmes získal své nadlidské schopnosti? Odpovědi jsou vskutku šokující!
Nakonec Watson pozná Holmesovo neuvěřitelné životní tajemství – pravdu, která je nekonečně podivnější než cokoliv, co lidský mozek dokáže vymyslet.
Svižně napsaný pastiš udržující čtenáře v neustálém napětí je ironické dílko skutečné literární lásky směřující k provokativnímu závěru. Avšak přesto je vyprávění charakteristicky watsonovské: vážné i živé zároveň, čte se s opravdovým potěšením.

Žádné komentáře:

Okomentovat