pátek 8. ledna 2016

Co jsem také přečetl____Kavárna na Nilu

Společenský román s dobrodružnými prvky odehrávající se v exotickém prostředí Káhiry v dramatické době na prahu druhé světové války. Čtivá, vkusně napsaná kniha vycházející z pravdivých reálií. Až po jejím přečtení jsem se na internetu dozvěděl, že jde o druhý díl volné trilogie... No, co se dá dělat, budu ji číst na přeskáčku.

Dobrodružství, láska, válka, to vše je prostřednictvím pestrého panoptika zajímavých postav situováno do kulis koloniální Afriky neklidného období třicátých let minulého století, kdy doznívají staré dobré časy a na obzoru se rýsuje celosvětový válečný konflikt. Uvnitř kavárny Vodopád jako by čas plynul stejně líně a nevzrušeně jako vody Nilu, na němž je zakotvena. Stala se místem setkávání stálých hostů různých národností a s osudy tak spletitými i spletenými, že každý z nich by byl na román. Počínaje anglickým lovcem Antonem Rideremjehož dlouhé výpravy s klienty na safari mu rozbily manželství, a jeho ženu Gwen, s níž nežije, jejího italského milence a letecké eso plukovníka hraběte Lorenza Grimaldiho, přes dvojici amerických sexy dvojčat Bernadette a Harriet Millsovy, postaršího německého dobrodruha Ernsta von Deckena, který se snaží uprchnout s italskými armádními stříbrnými penězi, až po Olivia Alavedu, lstivého a po smrti své dcery pomstychtivého trpaslíka a majitele kavárny

Ústředním motivem je příběh Antona a Gwen, osudově přitahované italským důstojníkem, která se dá k Červenému kříži a ošetřuje domorodce, jež Italové zmasakrovali yperitem vypouštěným z letadel. Boj o přízeň ženy začíná gradovat v okamžiku, kdy italská okupace Habeše postaví Antona a Lorenza proti sobě nejen jako soky v lásce, ale i jako nepřátele na válečném poli. Přestože má kniha téměř pět set stránek, čte se jedním dechem!
* * * 
Bartle Bull (*1939) se narodil v Londýně. Vystudoval Harvard a oxfordskou Magdalen College. Je uznávaným spisovatelem a právníkem. Více než třicet let se zabýval studiem Afriky, je členem Královské geografické společnosti a Klubu objevitelů (Explorer Club). Psal sloupky o životním prostředí do The Village Voice, jehož byl vydavatelem, a později také pro Výbor na ochranu přírodních zdrojů (Natural Resources Defense Council). Je právníkem, žije v New Yorku se svým synem. Česky vyšly jeho knihy Ďáblova oáza (2002), Hotel U bílého nosorožce (2002), Šanghajské nádraží (2008) a Čínská hvězda (2009). Jeho syn Bartle B. je redaktor a novinář píšící o Blízkém Východě a speciálně o Iráku pro The New York Times, Washington Post, Wall Street Journal, Observer, Financial Times a další.

Žádné komentáře:

Okomentovat