neděle 3. ledna 2016

Co jsem také přečetl_______________ __________Prokletí Sherlocka Holmese

Příběhy Sherlocka Holmese 11

Již jednou si osud se slavným detektivem pohrál ve spojení se zeměmi Kouny české. To když mu z vůle A. C. Doyla postavil do cesty Irenu Adlerovou, jedinou ženu, jíž Holmes podlehl, okouzlen její krásou a důvtipem (viz povídku Skandál v Čechách z knihy Dobrodružství Sherlocka Holmese).
A nyní jiný český rodák, dnes již světoznámý psychiatr Sigmund Freud, jej má vyrvat ze spárů daleko nebezpečnějších, ze zajetí morfinové závislosti. Víme o ní ze starších záznamů dr. Watsona, nyní však již na její ovládnutí jeho přátelství a znalosti nestačí. Zvláště když se objevuje náš starý známý profesor Moriarty, tentokrát však v roli možná zvláště nebezpečné, protože zcela nové a překvapivé. Ale je to skutečně on?
Věrný Watson se spojí s Holmesovým bratrem Mycroftem a riskuje účast i dalších spojenců, aby v romantické Vídni nalezli věhlasného učence a spolu s ním se pokusili Holmese osvobodit z jeho prokletí.
Příběh na pomezí skutečnosti a halucinačních vidin se však komplikuje podivnou kriminální zápletkou... Kdo je nešťastnice, na poslední chvíli zachráněná po sebevražedném skoku? Je to jen náhoda, že chování prušáckého barona von Leinsdorfa je od počátku tak nepřátelské? Kdo je krasavice po jeho boku v Opeře? Holmesovy deduktivní schopnosti, osvobozeny slavným psychiatrem, se posléze znovu ujímají vlády a vítězí. Avšak, jaké je to vítězství? Válečný konflikt, který již již hrozí zachvátit celý kontinent, je zažehnán na celých třiadvacet let – do roku 1914. Co však vlastně vehnalo muže tak racionálního, jakým Holmes bezesporu byl, do náruče drogy? A jaká bude po závěrečných šokujících odhaleních tajemství z jeho života jeho další cesta?
Holmesovy případy se vždy vyznačovaly bizarností či groteskností. V této knize jednoho z Doylových pokračovatelů se nám jich dostává ve vrchovaté míře. Po Freudově souboji se zpupným prušáckým baronem v tenise dochází i na jiné souboje a jiné zbraně včetně šavlí a vlaků. Železniční honička jakoby byla vystřžená z příběhů agenta 007... Zato téměř svatokrádežný sestup do Holmesova nitra se autorovi i čtenářům vyplatil. Novým pohledem dokázal autor holmesovskou legendu znovu konstituovat a Holmese samotného nám nově přiblížit.
*  *  *
Nicholas Meyer (*1945 v New Yorku) je především úspěšný hollywoodský scenárista a režisér. Nápad seznámit Holmese se Sigmundem Freudem byl nepochybně založen na skutečnosti, že jeho otec Bernard C. Meyer byl literát a také psychoanalytik.

Žádné komentáře:

Okomentovat