neděle 3. ledna 2016

Co jsem také přečetl_______________ ____Utajené případy Sherlocka Holmese

Příběhy Sherlocka Holmese 13

Pátrání, jež tato kniha popisuje, přibližuje čtenářům roli, kterou Velký detektiv sehrál v sedmi závažných zločinech a skandálech, z nichž některé byly pro monarchii, vládu či bezpečnost národa až příliš zdrcující, než aby mohly být ve své době beze zbytku zveřejněny.
Nicméně nedlouho po Holmesově smrti byly poznámky k oněm případům doktorem Watsonem uspořádány do podoby příběhů a uloženy ve Státním archivu v Chancery Lane, avšak v oddělení nepřístupném veřejnosti. Takže teprve nyní, o více než sedmdesát let později můžeme konečně i tato (ač zdaleka ne všechna) akta utajených případů Sherlocka Holmese otevřít. Dozvíme se například, jak to bylo s údajnou bigamií krále Jiřího V., jaké byly pohoršující okolnosti kolem krádeže irských korunovačních klenotů a jak bizarní byla vlastně smrt francouzského prezidenta Faura...
Čtenáři tak dostávají tímto svazkem k dispozici další díl skládačky holmesovské legendy, jejíž nové kousky snad budou objevovány neustále. Záleží samozřejmě na vynalézavosti autorů, pokračujících v Doylově díle. Ten ponechal ve Watsonových zápiscích řadu mezer, které mohou využít, stanovil však jisté hranice, jejichž překročením se nikdo z jeho následovníků nesmí provinit, nechce-li se dočkat opovržení opravdových Holmesových ctitelů.
*  *  *
Donald Michael Thomas se narodil 27. ledna roku 1935 v anglickém Cornwallu. Poté, co během vojenské služby vystudoval ruštinu, se zapsal na angličtinu na New College v Oxfordu a promoval zde s vyznamenáním. Stal se učitelem, básníkem a později romanopiscem. V roce 1981 se jeho třetí román, Bílý hotel, stal bestsellerem v mezinárodním měřítku. Časopis Time ho popsal jako „připomínku, že literatura může ohromit“. Obdržel za něj Cenu Los Angeles Times, ceny PEN a Cheltenham. Mezi další Thomasovy romány patří Ararat (1983), Obrázky z výstavy (1993) či Charlotte (2000). Jeho básně byly vydány souborně pod názvem Strom puberty v roce 1992. Napsal rovněž životopis Vzpomínky a halucinace (1998) a přeložil ruské básníky Alexandra Puškina a Annu Achmatovou. Do češtiny byla přeložena kniha Alexandr Solženicyn: Století života (1988) mapující životní osudy tohoto význačného literáta.
Následuje článek Sherlock Holmes odchází

Žádné komentáře:

Okomentovat