neděle 28. února 2016

Co jsem také přečetl______Ďáblova oáza

Román je pokračováním barvitých afrických dobrodružství hrdinů, známých z prvního dílu Hotel U bílého nosorožce (psal jsem o něm na tomto blogu zde) a z druhého Kavárna na Nilu (tady).

V tomto dílu prožívají už trochu postarší hrdinové těžká léta druhé světové války. Na stránkách knihy ožívají nejrůznější intriky, hýbající kosmopolitní Káhirou té doby i dramata války v poušti. 
Nacistické Německo je na vrcholu své moci, generál Erwin Rommel, přezdívaný Pouštní liška, se snaží dobýt severní Afriku a dostat se k Suezskénu průplavu, ropným polím Středního východu a obchodním cestám do Asie. Aby ale dobyl Egypt, musí napřed získat přístav Tobruk. A aby získal Tobruk, musí nejdříve zničit pevnost Bir Hakim.
Válka staví do jedné řady vedle sebe bývalé zavilé nepřátele a proti sobě oddané přátele. Tak se Ernst von Decken stává nepřítelem Antona Ridera, jehož nevlastní syn Wellington bojuje proti Rommelovým Afrika Korps v řadách britského vojska po boku francouzské Cizinecké legie. I v místech, kde se přímo nebojuje, ale dochází ke střetům. Antonova bývalá manželka Gwen, nyní lékařka, se zaplete s francouzským archeologem Giscardem de Neuville, podporujícím Rommela.
A to všechno sleduje z paluby své plující kavárny góanský trpaslík Olivio Fonseca Alavedo, v jehož rukách se sbíhají všechny informace a který je, jako vždy, připraven k malým i větším intrikám.

Žádné komentáře:

Okomentovat