pátek 26. února 2016

K pomníku okrouhlického skauta

Řekl jsem si, že krásného počasí je třeba využít k alespoň krátké vycházce do okolí a vydal jsem se vlakem do Okrouhlice s tím, že domů půjdu pěšky.

Z Okrouhlice vycházím po silnici směrem na Veselý Žďár, ale ještě mezi posledními domy odbočuji doleva. Úzká asfaltka se záhy mění v polní cestu, která mě vede kolem rybníka do lesa zvaného Obora
V dálce se vypíná zřícenina hradu Lipnice, jejíž siluetu kdysi Jan Zrzavý přirovnal k parní lokomotivě.
Asi po sto metrech je vpravo ve svahu pod cestou umístěn pomníček se skautskou lilií, iniciálami V. N. a letopočtem 1950.
Jedná se o pomník skauta Vladimíra Nohy, který na tomto místě 18. dubna 1950 zemřel při běžeckém tréninku na střediskové Svatojiřské závody ve skautských dovednostech. Ty se pořádají vždy kolem 24. dubna, svátku svatého Jiří, jehož mají skauti celého světa za patrona pro jeho rytířskost. Vláďa z okrouhlické družiny Srnců 1. oddílu Pavouků z Havlíčkova Brodu měl srdeční vadu, o které nevěděl, uhnal se, padl a zemřel. Rozloučení se konalo v kostele sv. Vojtěcha v Havlíčkově Brodě. Dvoudenní Svatojiřské závody pak dostaly podtitul Memoriál Vládi Nohy a na podzim mu oddíl Pavouků odhalil pomníček u Okrouhlice.
Při návratu do vsi se zastavuji u pomníčku postaveného u silnice na Veselý Žďár. Těsně po válce zde byl prchajícími německými vojáky zastřelen při výkonu noční stráže místní hasič Josef Fiala.
(následující článek Okrouhlice)

Žádné komentáře:

Okomentovat