středa 20. července 2016

Rodrigova skála

Cestou ze Smrčné do Ledče nad Sázavou několikrát narazíme na místa spojená s událostmi a příběhy, které ve svých knížkách a vzpomínkách popisuje Jaroslav Foglar, proslulý spisovatel dobrodružných knih pro mládež a legendární skautský vůdce.

Není divu, neboť mezi Stvořidly a Ledčí nad Sázavou leží Sluneční zátoka, kde se svým oddílem – pražskou Dvojkou – Jaroslav Foglar v letech 1925 až 1945 tábořil. Jedním z míst, která v jeho příbězích figurují, je Rodrigova skála.
Nachází se před Stvořidly na levém břehu Sázavy přímo u stezky, po které vede červená turistická značka. Skála byla v roce 1942 dějištěm poslední – osmnácté – etapy dlouhodobé táborové hry Alvarez. Chlapci měli za úkol hodit z vrcholu skály klíč tak, aby jej dole stojící člen družiny chytil. Každá družina obdržela čtyři bílé papírové míčky na zkoušku a jeden červený, který nahrazoval skutečný klíč od pevnosti. Problém byl v tom, že chlapci na sebe neviděli. Přes skalní převis a malé stromky nebylo dolů vidět, takže chlapec stojící na skále musel místo dopadu „klíče“ odhadovat a chlapec stojící dole uviděl letící míček na poslední chvíli. Nejprozíravější „chytač“ použil tepláky rozprostřené mezi svýma rukama. Klíč chytily pouze dvě hlídky, a protože splnění tohoto úkolu bylo hodnoceno vyšším počtem bodů, mohly výsledky celkovým pořadím hlídek pořádně zamíchat.
Znalci Foglarova díle jistě vědí, že se tak opravdu stalo, což popisuje kniha Devadesátka pokračuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat