pátek 4. listopadu 2016

Co nového ve Světlé? (IV)

Téměř půl roku uplynulo od posledního článku s tímto názvem, a tak je čas poohlédnout se zpátky, co se ve Světlé nad Sázavou změnilo.

Jednou z nejviditelnějších změn je nová fasáda domu čp. 100 Na Kopečku (naleznete na tomto blogu zde). V roce 1912 jej postavil architekt Brückner židovskému obchodníku Blochovi
Slušivý kabát v podobě dřevěného obložení dostal také dům čp. 106 na Malé Straně a pozorný čtenář si jistě všimne, že na sousední budově přibyl nápis Kavárna 104, což je její číslo popisné:
Pozemek s domem čp. 231 v Pěšinkách má konečně nového majitele, v září zastupitelstvo města schválilo uzavření kupní smlouvy. Jedná se o vilku řídícího učitele Václava Kratochvíla (*1872) a jeho ženy Anny (1881–1957), jejichž syn Bohuslav (1901–1972) byl po druhé světové válce československým velvyslancem v Londýně a v Indii. Později zde byla mateřská školka pro děti zaměstnanců n. p. Pal. Záměr prodeje domu byl na úřední desce MěÚ Světlá n. S. vyvěšen už 11. února 2013.
V Sázavské ulici je pomalovaná autobusová čekárna. Tentokrát to ovšem není výsledek řádění vandalských sprejerů, ale jeden z plodů spolupráce vedení města s Uměleckoprůmyslovou akademií Světlá n. S. 
Autorkou návrhu a výmalby je Kateřina Pečenková, studentka třetího ročníku čtyřletého maturitního oboru Bytový architekt, pod vedením odborné učitelky Ing. Lady Slavíčkové a vedoucí ateliéru MgA. Andrey Vokřálové.
Koncem září byla  na náměstí v blízkosti bočního vchodu na radnici instalována nová úřední deska, která nahradila již nepostačující klasickou vitrínu. 
Dotyková obrazovka o velikosti 46“ umožňuje občanům a návštěvníkům města přístup nejen na webové stránky města, ale i městem zřizovaných organizací, jako jsou Technické a bytové služby, Sociální centrum města Světlá n. S., Sportovní zařízení města Světlá n. S., kulturní zařízení KyTICe, jednotlivé školy a Dům dětí a mládeže. Ovládání je zcela intuitivní, navíc vozíčkáři mohou použít tlačítko, kterým se obrazovka přeskupí tak, že ji mohou ovládat ze svého vozíku.
V průmyslové zóně na Rozkoši začala fungovat stanice technické kontroly (STK)...
... a reklamu na ni objevíte i v Havlíčkově Brodě, konkrétně na Ledečské ulici:
V termínu od 22. srpna do 15. listopadu došlo k úplné uzavírce ulice U Dílen z důvodu provádění její rekonstrukce. Zhotovitelem stavby byla firma EVOS-HYDRO, s. r. o., Ledeč nad Sázavou. 

Část od Kolovratovy ulice k viaduktu je dlážděná žulovými kostkami a označená jako pěší zóna, část od viaduktu ke Komenského ulici má povrch asfaltový.

Žádné komentáře:

Okomentovat