úterý 18. dubna 2017

Co jsem také přečetl_______________ _______________Černooká blondýnka

Nový román s Philem Marlowem. Ano, TÍM Philem Marlowem, legendárním a nenapodobitelným detektivem s cigaretou v jedné ruce a sklenkou bourbonu v té druhé.

Zpět k životu a k novému dobrodružství ve špinavých chudinských ulicích Bay City v Kalifornii ho přivedl pokračovatel Raymonda Chandlera, Benjamin Black.
„Bylo jedno z těch úterních letních odpolední, kdy si člověk říká, jestli se Země náhodou nepřestala otáčet. Telefon na mém stole působil dojmem, že moc dobře ví, že z něj nespouštím oči. Ulicí pod zaprášeným oknem mé kanceláře proudila auta a po chodníku si to vykračovalo několik velectěných občanů našeho líbezného města – většinou muži v&nbspkloboucích, kteří bloumali jen tak nazdařbůh.“ 
Tak začíná Černooká blondýnka. Je začátek 50. let, Marlowe je neklidný a osamělý – jako vždy – a kšefty mu trochu váznou. Pak mu ale do dveří kanceláře i do jeho života vstoupí nový klient: mladá, krásná a elegantní Clare Cavendishová, která po Marlowovi chce, aby vypátral jejího bývalého milence Nica Petersona. Marlowe rozjíždí pátrání, ale téměř ihned odhalí, že Petersonovo zmizení je jen první z řady zarážejících a prapodivných událostí. Záhy se pak zaplétá s jednou z nejbohatších rodin v Bay City...
*  *  *
Známý irský spisovatel John Banville (*1945), laureát prestižní Man Bokker Prize v&nbsproce 2005 za román Moře (The Sea, česky 2006) či Ceny Franze Kafky, čas od času podniká výlet do hájemství detektivky. Volí k tomu pseudonym Benjamin Black. Nejnověji ho použil v knize, v níž vzkřísil k novému životu legendárního soukromého detektiva Philipa Marlowa, hrdinu příběhů Raymonda Chandlera. Česky vyšly jeho detektivky Kdo je bez viny (Christine Falls, 2008), Anatomie strachu (The Silver Swan, 2011), o níž naleznete podrobnosti na tomto blogu zde),  Elegie za April (2012), Temná pavučina (2013), Odplata (2014), Svatý příkaz (2016) a Zkrotit vlka (2017).
Mimořádnou pozornost vzbudila také jeho Kniha doličná (The Book of Evidence, česky 1999) a pro české čtenáře zajímavá publikace Prague Pictures: A Portrait of the City z roku 2003, která vznikla na základě autorových návštěv Prahy. 

Žádné komentáře:

Okomentovat