úterý 25. dubna 2017

Co nového ve Světlé? (VII)

Opravuje se, bourá i staví...

V polovině dubna začaly práce na rekonstrukci fasády východního průčelí zámku ve Světlé nad Sázavou. Generálním dodavatelem je opět havlíčkobrodská firma STAVBA-final, s. r. o., která s majiteli zámku spolupracuje při úpravách a opravách interiérů od samého začátku. 
Při pohledu z parku se východní průčelí zámku ukrývá pod lešením.
Sloupy nesoucí arkádu, rodové erby majitelů zámku a sochy po stranách vchodu do zámku jsou pečlivě zakryty.
Poté, co prodali hotel Košek, začali jeho bývalí spolumajitelé na zahradě stavět rodinný dům. Ještě předtím ovšem museli zbourat nízkou hospodářskou stavbu...
... a přemístit upomínku na výbuch v pětačtyřicátém roce (podrobnosti naleznete na tomto blogu zde).
V Dolní ulici byl do základů zbourán dům čp. 127. První zmínka o něm je z roku 1815, ale prvními známými majiteli jsou až v roce 1871 Augustin a Anna Wotratowcovi.
Stará zástavba Dolní ulice tedy postupně mizí. Vlevo od právě zbouraného domu stával dříve domek čp. 190, o němž je nejstarší nalezená zmínka z roku 1842. Jeho demolice proběhla na jaře 2012 a v novostavbě, která na jeho místě vyrostla (a jejíž vzhled raději nekomentuji), je květinářství Plantica. 
Vpravo od právě zbouraného domu dosud stojí domek čp. 90, ovšem sousední čp. 141 byl před časem novým majitelem zbourán a na pozemku postaven nový objekt s podloubím (více naleznete na tomto blogu zde).
V Sázavské a Lánecké ulici přibyly na vozovce namalované dopravní značky Pozor, děti!

Žádné komentáře:

Okomentovat