čtvrtek 6. dubna 2017

Výstava obrazů Vladimíra Mencla

Od poloviny března je v Galerii Na Půdě instalována nová výstava obrazů.

Vladimír Mencl (*1926 v Českých Budějovicích) patří do skupiny umělců mnohostranného zájmu, je malířem a hudebníkem, klavírním virtuosem, docentem na pražské Akademii múzických umění, členem Asociace hudebních umělců a vědců a členem Unie výtvarných umělců v Praze. Je těžké říci, která z obou činností je pro Vladimíra Mencla důležitější, neodděluje jednu od druhé, oběma přikládá  stejnou váhu. Hudbě a malířství se věnoval již od dětství. Základy malířské tvorby získal u nestora jihočeských výtvarníků prof. Adolfa Trägera a v Praze, kde studoval klavírní hru na AMU, pokračoval v soukromém studiu u výtvarníků Jaroslava Otčenáška a Jana Rambouska. 
Jeho obrazy jsou inspirovány především jihočeskou krajinou a vypovídají o jeho obdivu a lásce k rodným jižním Čechám. 
Jihočeské Mažice
Jednu řadu jeho děl lze označit jako dojmy a nálady, v nichž jako by si ověřoval významné hodnoty pocitů vyvolávaných hudbou a převáděných do obrazové podoby. 
Báseň extáze – hudební motiv
Nokturno – hudební motiv

Zvláštní kapitolu tvoří jeho květiny, v nichž dosáhl vysoké úrovně a už dávno přesáhl hranici běžné malby námětu, který patří k nejobtížnějším, ačkoliv často neprávem podceňovaným. 
V zahradě mého dětství
Své obrazy vystavoval již na více než dvou stech autorských výstavách u nás i v zahraničí. Jeho obrazy jsou v galeriích i soukromých sbírkách v Rakousku, Švýcarsku, Německu, Holandsku, Francii, Japonsku, Číně a v řadě států USA.

Žádné komentáře:

Okomentovat