čtvrtek 19. října 2017

Co jsem také přečetl_Už měkoně vyvádějí

Útlý svazeček s mátově zelenou obálkou nese podtitul „Fantastická sbírka omylů, nepochopení, zádrhelů, nejasností, přeslechnutí a představ z dětství“

Očekával jsem podobný „opravník“ vžitých pomýlení, jaký svého času vytvořil Ludvík Souček, avšak Dagmar Urbánková pojala soupis přeřeknutí a doslovně interpretovaných představ méně „vědecky“. A hlavně méně obsáhle. Zahrnula do něj jednak rodinné „přeslechy“, jednak horu „vymyšlenek“ neboli falešných představ, které si děti dělají, protože špatně pochopily nějaké slovo, slovní spojení nebo si jen něco představují jinak, než to ve skutečnosti je. To vše se přitom odehrává na hranici jazyka a fantazie, někdy je to směšné, někdy zábavné – a jednoduché kresby tyto posuny zároveň vtipně komentují. Například klasik české literatury Karel Jaromír Erben tu dopadl takto: „Poledne v tom okamžení, táta přijde s roboty.“ A pod ilustrací: „Tihle všichni k nám jdou na oběd?“ Na závěr autorka připojila přehled inspirátorů a leckdy i správný výklad situace.
*  *  *
Dagmar Urbánková (*1972) vystudovala scénografii na pražské DAMU, působila jako výtvarnice v divadélku Minor, píše poezii i prózu, věnuje se autorskému divadlu a knižní ilustraci. Pro nejmenší vytvořila autorské knihy Byl jeden dům (2004, 2016), Adam a koleno (2007), Chlebová Lhota (2010) a skládací leporelo Cirkus ulice (2012). Její tvorba se vyznačuje až živelnou hravostí, s níž neváhá zpracovávat přírodniny i jedlé materiály.

Žádné komentáře:

Okomentovat