středa 4. října 2017

Zemřel Vladimír Renčín

Můj oblíbený autor kresleného a malovaného vtipu s nezaměnitelným stylem

Svou první kresbu publikoval Vladimír Renčín (*6. 12. 1941) jako čerstvě plnoletý v Zemědělských novinách. Narodil se v Pečkách na Kolínsku, většinu života však strávil v Hradci Králové. Vystudoval ekonomickou školu a chtěl být píšícím novinářem. Po vojně se zacvičoval v Novinách Jablonecka a chomutovském Nástupu. V letech 1969–1970 publikoval také v časopise Krkonoše, protože v celostátních periodikách mu bylo zveřejňování jeho vtipů odepřeno (do měsíčníku pak přispíval i v letech 1980–1993).

Jeho kreslené vtipy byly spojeny s Mladým světem, Dikobrazem a dlouhá léta také s deníkem Právo, odkud je přebíraly i Novinky.cz. Přispíval do mnoha zahraničních periodik, například německých Bild der Wissenschaft, Die Zeit či Geo, britského New Scientist a amerického týdeníku Time
Měl přes stovku samostatných výstav kreseb v Česku i v zahraničí, byl velmi žádaným ilustrátorem nejen zábavných knížek, ale i odborných publikací, které svým humorem odlehčil. V roce 2011 ho tehdejší prezident Václav Klaus vyznamenal medailí Za zásluhy.


Žádné komentáře:

Okomentovat