čtvrtek 13. května 2021

Co jsem také přečetl_______________ __________Thrillery Jamese Pattersona

Některé z mnoha desítek detektivek současného amerického autora

Vražedná hra – Doktor Reinhart je odborník na chování zločinců. Když se na místě odporné vraždy najde jeho kniha, vypadá to, že někdo ji použil jako učebnici. Kromě knihy zanechal vrah na místě také kartu. Brzy dojde k další vraždě a objeví se i další karta. Reinhart začíná tušit, že se nejedná o podpis pachatele, ale o vodítko k příští oběti. Zdá se, jako by vrah vyzýval na souboj přímo Reinharta, a rozhodně se nechystá jen tak složit karty.
Zápletka dobrá a děj strhující, ale hlavní postava je gay a bez její soukromé dějové linie bychom se já a jistě i kniha docela dobře obešli... K popisu sexu mezi dvěma chlapy naštěstí nedošlo, to bych asi nevydejchal...
Dům na pláži
 (The Beach House, 2002) – Jack Mullen v New Yorku studuje práva. Tam se dozví zdrcující zprávu, že jeho bratr Peter se utopil v oceánu poblíž East Hamptonu. Jack pojme podezření, že to nemohla být nešťastná náhoda (ani sebevražda), za kterou je Peterova smrt navenek vydávána. Jeho smrt si musel někdo přát. Proč policie tvrdí opak? Osudné noci se ve vile Barryho a Campion Neubauerových za čtyřicet milionů dolarů, stojící nedaleko pláže, konal mohutný večírek, Peter tam byl zaměstnán jako parkovač aut. Jackovo úsilí zjistit další podrobnosti o bratrově poslední noci narazí na bariéru právníků, policistů a placených strážců, kteří se urputně snaží chránit bohaté letní hosty honosného letoviska před jakýmikoli nepříjemnostmi...
Líbánky
 (Honeymoon, 2005) 
– Věci nejsou vždy takové, jaké se zdají být. Nebo si do poslední chvíle nejsme zcela jisti, co polatí a co je klam. Je Nora Sinclairová, krásná a úspěšná bytová architektka, také oddaná snoubenka a manželka? Nebo je ve skutečnosti „černá“ vdova, která chladnokrevně vraždí své bohaté partnery? Je záhadný Turista opravdu nájemný zabiják? Kdo ho platí a udílí mu rozkazy? A co Craig Reynolds, pojišťivací agebnt pověřovaný vyšetřováním nečekaného úmrtí finančníka Connora Browna, snoubence Nory Sinclairové? Není někým jiným, než za koho se vydává? A kdo je tajemný John O´Hara, jeho šéf?
Velké peníze, láska, sex a politická hra nejvyšších míst, to jsou hlavní síly, jež uvádějí do pohybu události, které zásadně ovlivní životy všech zúčastněných. Napínavá zápletka, přinášející nová a nová překvapení, činí z knihy Líbánky jedno z nejlepších děl mistra detektivního žánru Jamese Pattersona. Jak je u něho zvykem, kniha má krátké kapitoly, takže se čte jedním dechem. 
O osm let později napsal Patterson Second Honeymoon (2013), česky Druhé líbánky (Alpress, 2016) – Odevzdat klíč na recepci luxusního hotelu, dát si poslední drink na pláži, vstoupit do sauny svatebního apartmá – a nikdy z ní nevyjít, nastupovat do letadla – a neodletět… pro tyhle nešťastné páry líbánky skončily. Když je zavražděn další pár, agentům je jasné, že si někdo bere na mušku novomanžele, a propuká hysterie... 
Pro některé knihy si Patterson vybírá spoluautory a to je i případ „Druhých líbánek“. Na těch se autorsky podílel Howard Roughan. Děj odkazuje na jednu dříve vydanou knihu a občas se zde objeví nějaká narážka vysvětlující soukromý život jednoho z hlavních hrdinů. Ti jsou zde dva. Detektiv O'Hara ve spojení se Sarah jsou příjemná dvojice. John je elitní agent FBI, kterého tragické okolnosti donutily, aby vyhledal péči psychiatra. Jeho nadřízení jej považují za časovanou bombu a Johnovi je doporučeno, aby se vykašlal na nebezpečnou práci a vzal si několikaměsíční volno. John je de facto na dovolené, a tak může přijímat případy coby soukromý vyšetřovatel. Jeho příběh začíná ve chvíli, kdy ho požádá o pomoc nejbohatší muž v Americe, který chce, aby zjistil, kdo zavraždil jeho syna a snachu. Mladí novomanželé zemřeli na svatební cestě a vše nasvědčuje tomu, že byli zavraždění. Když na líbánkách zemřou další novomanželé, John nepochybuje o tom, že má co do činění s vyšinutým psychopatem. Druhým hlavním hrdinou je Sarah. Ta pracuje u FBI a specializuje se na masové vrahy. Sarah je atraktivní, nebezpečně inteligentní a nyní pátrá po vrahovi, který se zaměřuje na pečlivě vytipované muže. Sarah cestuje po Americe, spolupracuje s místními detektivy a netrvá dlouho, kdy se její a Johnovy cesty protnou. U obou aktérů je důležitá jejich minulost, protože i zde platí pořekadlo o tom, že staré hříchy mají dlouhé stíny. Sarah a John si zprvu nepadnou do oka, ale pokud patříte k Pattersonovým fanouškům, pak zřejmě tušíte, jak jejich vztah skončí. Patterson umí geniálně využít všechno, co v detektivkách skvěle funguje. Nebojí se násilí, není nijak korektní, ale nevyhýbá se ani dojemným scénám.

Oko za oko
(The Quickie, 2007) – Newyorská policistka Lauren žije spokojeným životem, dokud nespatří svého muže Paula vcházet do hotelu s půvabnou blondýnou. Rozhodne se mu nevěru oplatit a nechá se svést pohledným kolegou, který jí už dlouho nadbíhal. Měla to být jen taková vykalkulovaná odveta, žádné city, ale Laurenina noc chladné vášně se promění v tu nejhorší noční můru... S nadšením jsem hltal stránku za stránkou, napětí neustále roste, není nouze o řadu překvapivých a šokujících zvratů. Nikdo není takový, jak se na první pohled zdá být. S blížícím se koncem se ale děj stává poněkud přitažený za vlasy, nicméně závěrečné rozuzlení a pointa vám vyrazí dech. 

Okamžik překvapení (Sail, 2008) – Jako pokus o stmelení rodiny naplánuje Katherine prázdniny na jachtě. Manžel Peter se však pro velké pracovní vytížení nemůže plavby zúčastnit a děti se tváří otráveně. Teprve bouře a exploze na lodi, při níž se Katherine s dětmi jen zázrakem zachrání, vyburcují dávno pohřbenou soudržnost. Peter je připraven na nejhorší, ale když svitne šance na záchranu, šel by i přes mrtvoly, aby se k trosečníkům dostal jako první. Ale proč?
Bikiny (Bikini, 2009) – jedná se vlastně o „knihu v knize“. Reportér L. A. Times Ben Hawkins vypráví svůj příběh, ze kterého se občas vynoří story jistého Henriho Benoita. Oba osudy splu velice úzce souvisejí. Henri si totiž vybral Bena, aby o něm sepsal knihu a nepochybuje o tom, že to bude trhák. Henri je totiž sériovým vrahem…
Ben Hawkins se na Havaji snaží pátrat po zmizelé mladé topmodelce Kim McDanielsové. Vypadá to jako velký případ a Ben doufá, že se tak vrátí mezi novinářskou elitu. Vše je velmi podivné a pomalu se začínají objevovat další mrtví.
Henriho zájem o napsání životopisu navíc vůbec nezní jako přátelská nabídka, a tak jen Ben musí zajistit, aby i se svou přítelkyní Amandou z celé situace vyvázl živý a zdravý. Vedle příběhu tajemného bezcitného vraha (který snadno mění identitu) nás autoři přivádějí do krutého módního světa (proč pátrat po zmizelé modelce, když bezpochyby trpí nějakým svým vrtochem) a do prostředí, kde si je možno koupit za peníze opravdu cokoliv.
Kniha obsahuje řadu sadistických scén, které jsou ovšem nezbytné pro dotvoření šílené identity vraha. Nebo že by bylo ještě šílenější společenství zvrhlíků zvané Aliance, které si Henriho služby objednává, jen aby ukojilo své choutky? Boj o vlastní život se týká všech aktérů a čím víc se blíží poslední stránky knihy, tím je zběsilejší.
Jak je možno zjistit z webových stránek Jamese Pattersona, spoluautorkou knihy je Maxine Paetro, která se podílí i na titulech jeho série Ženský vyšetřovací klub.

Neznámý soupeř
(Kill Me If You Can, 2011) 
– Pohádka pro odrostlé, bondovka, odpočinkové čtení – říkejte si tomu, jak chcete. Jako spoluautor je uveden Marshall Karp.
Matthew Bannon najde během chaotického útoku na nádraží tašku plnou diamantů. Už si plánuje bezstarostný život s přítelkyní a vůbec mu nedojde, že se právě stal lovnou zvěří. Nájemní vrazi Diamantového syndikátu se rozhodně nechovají jako partička kamarádů.
Dokonalá iluze
(Now You See Her, 2011) 
– Úspěšná právnička a milující matka Nina Bloomová by udělala cokoliv, jen aby ochránila život, který si v New Yorku vybudovala – včetně zatvrzelého lhaní každému, dokonce i dceři Emmě, o své minulosti. Když je však nevinný muž obviněn z vraždy, Nině dojde, že nesmí dopustit, aby někdo takový zaplatil za zločiny skutečného vraha.
Velkou část děje zabírá minulost údajné Niny Bloomové a vlastně až téměř v poslední třetině se vracíme do současnosti.
Jako spoluautor je uveden Michael Ledwidge.

Pohlednice smrti (The Postcard Killers, 2012) – Newyorský detektiv Jacob Kannon pátrá po vrazích své dcery Kimmy a jejího přítele. Dvojice zbijáků si vybírá milenecké páry po celé západní Evropě a pak pohlednice se snímkem obětí pošle do médií. A právě novinářka Dessie Larssonová takový pohled dostala. Jacob ji kontaktuje a začnou pátrat společně, protože švédská policie je neschopná a odmítá řídit se Jacobovým tušením. 
Napínavý příběh, přestože od začátku znáte vrahy, kteří vás vytáčí svou drzostí a chladnokrevností a hlavní hrdinové se zpočátku nezdají příliš sympatičtí...
Knihu napsal James Patterson společně se Švédkou Lizou Marklund, která patří mezi nejúspěšnější a nejuznávanější autory kriminálních románů ve své vlasti.

Provinilé maželky (Guilty Wives, 2012) – Abbie a její tři kamarádky vystoupí ze soukromého vrtulníku a ubytují se v nejluxusnějším hotelu, v jakém kdy byly. Po čtyři dny si mohou daleko od svých manželů užívat všeho, co okázalé a zároveň diskrétní Monte Carlo přináší. Pak se jednoho rána Abbie probudí obklopená policií. Stalo se něco hrozného – všechny čtyři ženy jsou obviněny z vraždy…

Volavka
(Mistress, 2013) – Reportér Benjamin Casper má své soukromé posedlosti, mezi něž patří i žena jménem Diana, po které bezmezně touží. Když je Diana po pádu z balkonu svého bytu nalezena mrtvá na chodníku, má se za to, že spáchala sebevraždu. Ben přesto začne pátrat po příčině úmrtí a brzy zjistí, že Diana vedla dvojí život a že na chodníku neskončila ona, ale kamarádka v jejích šatech...  Jestli s vyšetřováním hned neskončí, může být Ben další obětí na řadě.
Mám z této knihy smíšené pocit – jako bych se nemohl začíst a přitom mám Pattersona vždy rychle přečteného. Myslím, že je tu hodně vidět ruka spoluautora (uveden je David Ellis). CIA, prezident USA, vláda, Rusové, Číňani, špioni a do toho všeho ON, úžasný ben! Děj je trochu překombinovaný, hlavně mě rozčilovala a rušila zcela zbytečná přehršle odboček k prezidentům, filmům a hercům.

Nerozlučný pár
(Invisible, 2014) – Analytička FBI Emily je přesvědčená, že za požáry rodinných domků, při nichž zahynula i její sestra Marta, stojí sériový vrah. Nikdo jí to nevěří, a tak hledá pomoc u Bookse, bývalého agenta FBI. Společně přijdou na vrahův systém a nastraží na něj několik pastí, jenže on pokaždé unikne. Nakonec vrah přece jen udělá chybu – jedna jeho oběť přežije a tou je Mary…
Jenže všechno je jinak. Kdo má rád detektivky s nečekaným koncem, tak vřele doporučuji.

Vadí, nevad
í (Truth or Die, 2015) 
– Claire Parkerová, newyorská novinářka, je na stopě něčeho velkého, když přijde o život při ozbrojeném přepadení. Advokát Trevor Mann nevěří na náhodu, navíc všechny okolnosti ukazují na promyšlený čin. Aby zjistil, proč musela jeho přítelkyně zemřít, neváhá hodně riskovat. S Claiřinou smrtí se mu stejně zhroutil svět, tak co může ještě ztratit?
Jako vždy – nesmíte tomu věřit, ale dobře se to čte. Americké konspirace, míchání CIA, FBI, DEA, policie a politiky... James Patterson ve svých knihách hodně přehání, vymýšlí krkolomné zápletky a děj sprintuje neuvěřitelným tempem. A to mu nestačilo! Tak si k tomu přibral kolegu spisovatele Howarda Roughhana a je to k neuvěření, co ti dva vymysleli.

 *  *  *

Americký autor James Patterson (*1947) patří k nejčtenějším spisovatelům poslední doby. Za rok napíše dvě až tři knihy, ale jak sám říká, nápadů má stále víc než může sepsat. Podle hodnocení New York Times mu patří v kategirii bestsellerů absolutní prvenství a je to potvrzeno i v Guinessově knize rekordů. Na světě se celkově prodalo přes 300 milionů výtisků jeho thrillerů. Úspěch slaví jak narůstající série s hlavním hrdinou detektivem/psychologem Alexem Crossem, tak kauzy detektivky Lindsay Boxerové z „Woman's Murder Club“, Ženského vyšetřovacího klubu, v Los Angeles, zajímavě očíslované už v názvu (od První musí zemřít až po 18. rukojmí). Na základě těchto románů vytvořila americká televizní stanice ABC seriál. Jedním z producentů je i James Patterson. Čtenářsky zabodovaly také strhující případy newyorského detektiva Michaela Bennetta.
James Patterson žije se svou ženou a jejich malým synem v Palm Beach County na Floridě. Je známo, že kromě spisovatelské práce se věnuje propagaci četby u veřejnosti, zejména pro mládež. tyto aktivity podpořil rovněž sponzorsky – statisíce knih daroval americkým školám a vojákům.

Žádné komentáře:

Okomentovat