sobota 8. května 2021

Po stopách pátera Josefa Toufara

Jubilejní 10. ročník hvězdicového pochodu do středu ČR v Číhošti, pořádaného odborem KČT Havlíček, konkrétně Martinem Peslerem – poprvé bez Vládi Maršíka, který náhle a nečekaně zemřel letos v lednu

Většinou jezdíme vlakem do Leštiny a odtud jdeme po modré turistické značce přes Dobrnice a Kynice. Tak tomu bylo i tentokrát, v Leštině vystupovali snad všichni cestující, neboť to byli turisté z Havlíčkova Brodu, Jihlavy, Doubravníku a asi i odjinud (ze Světlé jsme čtyři). Tradičně se zastavujeme jednak na hřbitově v Dobrnicích u hrobu německobrodského rodáka herce Pavla Landovského (1936–2014) a pak za vsí na louce u pomníčku ženy rolníka a hostinského z nedaleké Vrbice, kterou zde v roce 1944 ranila mrtvice.
V Číhošti samozřejmě míříme nejprve ke geografickému středu republiky...
... a teprve pak do vsi. Cestou se náhodně setkáváme s dalšími čtyřmi členy našeho odboru, kteří tuto akci absolvují na kolech (nenechte se zmást tím, že na fotografii jsou jenom tři):
Po zakoupení občerstvení u okénka hospůdky Na středu a krátkém posezení na lavičce (a na sluničku) jdeme se podívat ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie spjatému s osobou faráře Josefa Toufara a tzv. číhošťským zázrakem. Podle svědků došlo během mše 11. prosince 1949 k pohnutí půlmetrového dřevěného kříže na hlavním oltáři. Kříž zůstal vychýlen vpřed a pootočen ke kazatelně. Šířící se zpráva o zázraku přitáhla pozornost StB a Josef Toufar byl 28. ledna 1950 zatčen a odvlečen do věznice ve Valdicích. Na následky mučení ve vyšetřovací vazbě zemřel 25. února 1950. V roce 2015 došlo v rámci slavnosti Návrat P. Josefa Toufara do Číhošti k uložení jeho ostatků kněze do tohoto kostela. Hrob je umístěn před oltářem pod kamennou deskou v podlaze.
Nahlížíme do interiéru kostela a pokračujeme v cestě do Prosíček:
Po silnici šlapeme do Nezdína, kde odbočujeme vpravo a polní cestou přicházíme do lesa, částečně pokáceného v důsledku kúrovcové kalamity. Zastavujeme se u Nezdínské studánky a kapličky a obcházíme i křížovou cestu sestavenou z opravených soklů poničených starých křížů doplněných jednoduchými železnými kříži:
Vycházíme z lesa na polní cestu směřující do Vlkanova, z něhož šlapeme po silnici a pak po cestě odbočující doleva. Kolem samoty Stupník pokračujeme po loukách, po levé ruce máme oblý bezejmenný vrch (523 m)...
,,, a pokračujeme přes Novodvorský kopec (543 m) do lesů V Lánech a přes Dolní Bohušice domů.
Články z minulých ročníků tohoto pochodu naleznete zde: 20122013, 20142017, 2019

Žádné komentáře:

Okomentovat