středa 19. srpna 2020

Co jsem také přečetl_______________ _____Podivuhodný svět Zdeňka Buriana

Zcela nepostradatelná kniha pro milovníka ilustrací Zdeňka Buriana

Monografie geniálního českého malíře přináší poprvé pohromadě a ve výjimečné reprodukční kvalitě veškeré dostupné ilustrace, jimiž Zdeněk Burian doprovázel česká a slovenská vydání románů Julese Verna. Ilustrace z valné většiny vznikaly v mistrově nejlepším tvůrčím období od poloviny třicátých do konce čtyřicátých let 20. století a skládají se v triumfální soubor, který překvapí sběratele a nadchne čtenáře Julese Verna i dobrodružné literatury vůbec. Vzniklý korpus tvoří 408 ilustrací, z toho 160 kvašů, 202 pérovek, zbylé ilustrace jsou provedeny jinou technikou – vše v reprodukcích pořízených z dostupných originálů. Kromě toho je zde 13 chybějících kvašů a ilustrací a 40 nejdůležitějších knižních obálek a typografií. Většina ilustrací k Vernovi vznikla pro Vilímka a nachází se dnes v majetku Památníku národního písemnictví, kam byly deponovány po znárodnění tohoto nakladatelství.
Kniha pokračuje v systematickém prezentování díla českého mistra dobrodružné ilustrace, s nímž autoři začali v případě první velké monografie Dobrodružný svět Zdeňka Buriana (Plus, 2016). Princip je stejný – vyčlenit z rozsahem obrovského díla významný autorský, popř. žánrový korpus a uvést jej do nových souvislostí. Knihu tvoří povětšinou kompletní soubory ilustrací ke knihám z nakladatelství J. R. Vilímek a několika dalších nakladatelů z let 1921–1947. Chybějící ilustrace jsou připojeny v dodatku, takže kniha poslouží rovněž jako vůbec první souborný katalog rané tvorby Zdeňka Buriana. Vedle ilustrací a obálek ke známým knihám Alexandra Dumase, Roberta Louise Stevensona, Rudyarda Kiplinga či Alfreda Assollanta jsou v knize uvedeny i méně známí autoři Joseph Delmont, Paul Grabein, Rudolf de Haas a mnozí další. Výtvarný doprovod je uveden krátkou statí o autorovi i stručným obsahem knihy, aby čtenář měl lepší přehled, k jakému ději se ilustrace váží. Kniha též obsahuje několik raritních ilustrací z nevydaných knih nakladatelství J. R. Vilímek. Knihu uzavírá studie o ilustrační tvorbě Zdeňka Buriana z pera znalce jeho díla Rostislava Walici.
Třetí svazek
 velkolepé série monumentálních monografií legendy českého malířství Zapomenutý svět Zdeňka Buriana teprve vyjde a bude obsahovat všechno co zůstalo z bohaté tvorby Zdeňka Buriana neprávem zapomenuto. Na obdivovatele Burianovy tvorby čekají dosud nepublikované soubory ilustrací, westernové obálky nebo návrhy kostýmů, které vznikly pro první československý barevný film. Jedná se o strhující epilog za tvorbou umělce, který dokázal příběhům vtisknout jedinečnou podobu, vychází ve výjimečné reprodukční kvalitě.

Žádné komentáře:

Okomentovat