sobota 29. srpna 2020

Národní parky, hory a moře Chorvatska__ __________________________(VII)

Odpočinkový den

Poslední den v Chorvatsku je podle programu zájezdu zcela v režii jednotlivých účastníků. Možností se nabízí několik, třeba nahlédnout do Malé Paklenice, či po pobřeží do Seline k mysu Pisak a pak kamennými vesničkami v podhůří Velebitu zpátky do Starigradu. A nebo se povalovat na pláži, opalovat se a koupat v moři. To je náš případ – a řekl bych, že i většiny ostatních.
Než si však najdeme konkrétní místečko, jdeme na obhlídku s cílem dojít až ke staré zchátralé věži z dob obléhání Turky. Přímo za věží se rozprostírá planina, která byla ve filmu Poklad na Stříbrném jezeře městem Tulsa ve státě Oklahoma. V pozadí se rýsovala Malá Paklenica a na druhé straně prašné silnice by překvapení kovbojové viděli (nebýt záclonek v oknech kulis) přímo Jadran! Tady špicloval mastičkářský magistr Hartley a sem také dovezl dostavník bez kočího probodnutého starého Engela.
Večka kula patří k řadě benátských věží, které byly postaveny v 16. století v Podvelebitském kanálu, aby jej chránily před Turky. Patřila do středověké vesnice Veche, poprvé zmíněné v roce 1508. Obec se nacházela v oblasti dnešního Seline, ale kromě zmínky, že k ní patřil románský kostel sv. Petra, žádné další stopy po její existenci nejsou.
Umístění věže na okraji Večko polje mělo strategický význam, protože umožňovalo přehled o provozu jak podél kanálu, tak na cestě kaňonem Velika Paklenica přes Velebit do Liky. Ve druhé polovině 17. století byl zmíněn Večki porat jako hlavní přístav pro vývoz dřeva z Paklenice. Předpokládá se, že vesnice Veche zmizela vlivem tureckých nájezdů. Soudě podle viditelných zbytků, byla věž obklopena obdélníkovým nádvořím, které nyní leží částečně pod mořem. Na vnitřní straně zdi jsou vidšt otvory pro dřevěné podlahové trámy, podle nichž lze usoudit, že věž měla tři patra. V nejvyšším patře jsou úzká okénka s velmi šikmými bočními zářezy.
*  *  *
Vracíme se na městskou pláž, kde v podstatě strávíme celý den, jsou tu i sprchy a možnost dát si kafíčko. Na závěr našeho pobytu se jdeme projít podvečerním Starigradem, symbolicky se loučíme s mořem a v 21 hodin se vydáváme na cestu k domovu.

Žádné komentáře:

Okomentovat