pátek 21. srpna 2020

Co jsem také přečetl__Můj bratr Vinnetou

Takřka encyklopedická kniha o Karlu Mayovi, jeho hrdinech, dílu, filmech, hercích a místech, kde se natáčelo. Přečetl jsem ji už před léty, ale teď – před odjezdem na zájezd Národní parky, hory a moře Chorvatska – jsem si pro osvěžení paměti některé pasáže prošel znovu

Slavný německý spisovatel a jeho indiánský přítel jsou hlavními postavami této encyklopedické knihy o fenoménu již více než sto dvacet let okouzlujícímu několik generací dětí i nostalgických dospělých. Stručný životopis spisovatele, zařazení do historických souvislostí, hrdinové jeho knih, knihy samotné, ilustrace, legendární filmy, chorvatské a&nbspslovinské národní parky jako jejich kulisa, profily herců, hudba, historické i aktuální české ohlasy – to vše z pohledu znalce.
*  *  *
Karel Jordán (*1952) se v občanském životě jmenuje Karel Deniš a pracuje jako hudební producent. Pro mayovské literární projekty používá pseudonym, odrážející jeho tábornické kořeny. Na téma Karel May publikoval časopisecky (Filip, Květy, Koktejl aj.), v roce 1997 vydal knihu Muž zvaný Old Shatterhand (Toužimský a Moravec).

Žádné komentáře:

Okomentovat