sobota 21. května 2022

Jarní putování za svatým Jakubem

Zároveň 2. setkání s členy redakce časiopisu NaCestu

Vydávám se na trasu 15 km, abych se včas vrátil do cíle na setkání s ostatními členy redakce. Po modré turistické značce přicházím k bývalému mlýnu v Malém Hlízově. Na zdi je umístěná informační tabule a replika historické smaltované tabule s názvem Obec Hlízov – obojí pořídil Hlízovský unikátní spolek. Podél říčky Klejnárky přicházím do Starého Kolína a zastavuji se na jedno točené v Bašteckém pivovaru. Rozhodl jsem se prodloužit si trasu asi o tři kilometry odbočkou k soutoku Klejnárky s Černou struhou. Podchodem se dostávám na druhou stranu železniční tratě a pokračuji po vlastním značení jedenáctikilometrové trasy. Poněkud překvapivě pokračuje i za značkou „Zákaz vstupu chodců“:
Ze silnice záhy odbočuje vpravo cesta, která po necelém tři čtvrtě kilometru končí. Pár desítek metrů po louce mě pak přivádí k soutoku 
Klejnárky s Černou struhou, což původně bylo levostranné rameno neregulovaného Labe, na kterém byl založen Starý Kolín.
Klejnárka vlevo, Černá struha přitéká zprava
Stejnou cestou se vracím na náměstí ve Starém Kolíně a pokračuji po žluté turistické značce přes železniční přejezd...
... k dalšímu soutoku, trentokrát Labe s Klejnárkou:
Klejnárka pramení v lese nad obcí Dobrovítov Jihozápadně od Zbýšova, protéká kolem Čáslavi a Nových Dvorů, kde zleva přijímá říčku Vrchlici. Délka jejího toku je čtyřicet kilometrů.
Po obdržení kontrolního razítka do propozic se vracím na okraj Strého Kolína a po modré turistické značce procházím kolem čistírny odpadních vod. Po neznačené polní cestě se dostávám k bývalému plavebnímu kanálu Šífovka, který dle projektu Kryštofa z Gendorfu nechali vybudovat kutnohorští horníci pro rychlejší dopravu dřeva a dřevěného uhlí od Labe ke Kutné Hoře. Dopravu po kanálu zajišťovaly lodě, tažené z mírně sešikmeného břehu koňmi.
Po mostku přecházím na polní cestu a Hlízov už mám na dohled. V kulturním domě, místě startu a cíle, se konají dvě výstavy. Soubor fotografií soch sv. Jana Nepomuckého připravil Dalibor Hobl, výstavu obrazů Vladimír Císař:
Za řadou stolů s cedulí „Redakce a dopisovatelé časopisu NaCestu“ se postupně sešli šéfredaktorka Svatava Pátková, její manžel Vít, Dagmar Šumberová, Břetislav Koč, Vladimír Havlíček, 
Václav Lopata s Petrou Krsovou, Ilja Hradecký a jeho žena Martina,...
... no – a taky já.
Ze statistik pořadatelů vyplývá, že 7. Jarního putování se sv. Jakubem se zúčastnilo 399 turistů, o které se staralo 28 pořadatelů.

Žádné komentáře:

Okomentovat