úterý 10. května 2022

Ranský Babylon a rybník Řeka

Vrcholovka.cz a geocaching – dva důvody k výletu...

V sobotu 9. dubna jsme nemohli zúčastnit jarního výstupu na Ranský Babylon, organizovaný havlíčkobrodskými turisty v rámci akce čtyř výstupů na vrcholy okresu Havlíčkův Brod, a tak jsme si vybrali náhradní termín a navíc naplánovali odlov několika kešek. Počasí je přímo exceletně jarní, sluníčko, modrá obloha s občasnými bílými mráčky, k tomu kvetoucí keře, zelenající se tráva a o překot zpívající ptáci. 
Auto necháváme u rozcestníku ve Starém Ransku a po červené značce stoupáme po úbočí Ranského Babylonu. Vybíráme si jednu z neznačených odboček vedoucích k vrcholu, který je ve výšce 673 metrů:
Oproti loňsku se to na vrcholu trochu změnilo. K horšímu! Po návratu k autu přejíždíme k rybníku Řeka, kde chceme odlovit dvě kešky (a další u cesty do Krucemburku).
Obdivujeme svěží zeleň a užíváme si jarního sluníčka. Obě kešky jsme našli, a protože restaurace je – podle očekávání – ještě mimo provoz, sedíme u stolku před ní a obědváme z vlastních zásbob.
Návrat domů máme naplanovaný přes Slavětín a Havlíčkovu Borovou. Za Slavětínem stojí na okraji lesa od roku 2012 tři metry vysoká betonová socha jelena, jejímž autorem je samozřejmě žďárský sochař Michal Olšiak (*1978):
V Havlíčkově Borové se sháníme po kešce v infocentru, které se nachází spolu s knihovnou v rodném domě Karla Havlíčka Borovského. Jdeme se také podívat na další Olšiakův výtvor stojící tentokrát na soukromém pozemku. Jde o pískovcovou skulpturu hlavy Karla Havlíčka Borovského vystupující z rozevřené knihy:

Žádné komentáře:

Okomentovat