úterý 24. května 2022

Co jsem také přečetl_______________ _____________Země skrytých úsměvů

Třicet povídek třiceti současných českých spisovatelů spjatých s Podzimním knižním veletrhem v Havlíčkově Brodě

Někteří autoři píší o totalitní minulosti, jako Petr Bobek, který vypráví příběh o svobodě a lásce za časů útlaku, Miloš Doležal o zlu, které kolem sebe rozséval jihlavský estébák, až se obrátilo proti němu, Jiří Padevět se vrací k osudu umučeného kněze Josefa Toufara. 
Řada autorů a autorek píše o spletitých, radostných i bolestivých cestách mezilidských vztahů – jedna z nejčtenějších českých autorek Petra Dvořáková, oblíbená spisovatelka a scenáristka Irena Obermannová nebo Michal Viewegh, jeden z nejúspěšnějších českých spisovatelů. Několik próz je vzpomínkových, jako ty od astronoma, astrofyzika a popularizátora astronomie Jiřího Grygara, básníka, esejisty, překladatele, liteárního a divadelního kritika Josefa Mlejnka z Lípy u Havlíčkova Brodu, písničkáře, básníka a prozaika Jiřího Dědečka či botanika, dlouholetého ředitele Botanické zahrady Univerzity Karlovy Václava Větvičky.
*  *  *
Knihu, kterou v roce 2020 vydalo havlíčkobrodské nakladatelství Hejkal s. r. o. a vytiskly Tiskárny Havlíčkův Brod a. s., sestavila a redigovala Markéta Hejkalová, spisovatelka, překladatelka a ředitelka veletrhu. Ke třiceti povídkám přiřadila tři texty již nežijících spisovatelů, kteří k veletrhu podstatným způsobem patřili: dva fejetony Ludvíka Vaculíka, ukázku ze Zdivočelé země Jiřího Stránského a úryvek z knihy finského autora Arta Paasilinny Prostopášný modlitební mlýnek, vyprávějící přímo o veletrhu.

Žádné komentáře:

Okomentovat