sobota 6. května 2023

DP Cestou Vysočiny

Turistická akce ve Štokách je jednou z těch, které nepořádá Klub českých turistů

Start již není v Myslivecké chatě, jako vždy býval, ale z hostince Datlík, v němž si před odchodem dopřáváme kofeinový doping.
Vcelku jednotvárnou cestu po silnici do Kamenné si zpestřujeme hledáním kešky nazvané Malý lom. Je skutečně ukryta v bývalém malém kamenolomu, z něhož pocházel stěrk použitýt při stavbě silnice ze Štoků přes Šlapanov a Vysokou, a to kolem roku 1960. V sedmdeátých letech se kámen využíval při výstavbě hospodářských budov v obci Kamenná, poté byla těžba ukončena a lom se stal přirozenou souačástí lesa.
Přicházíme do Pozovic, obce založené během kolonizace Vysočiny německými horníky, o čemž svědčí i původní německý název Bosowitz. Vesnice je tvořena typickou kruhovou zástavbou selských stavení kolem návsi s rybníkem. Fotíme si pěkně opravenou kapličku...
... a pokračujeme přes Kamennou ještě kousek po silnici. U křížku Mathiase a Marie Altrichterových z roku 1921 nepohrdneme odbočkou na Žižkův kopec:
Je to jen dvě stě metrů, míjíme torza dvou křížků...
... a už jsme u infotabule a přístřešku pro turisty:
Stejnou cestou se vracíme na silnici, z níž bychom u pozoruhodného křížku měli spolu s modrou zančkou odbočit na polní cestu:
Na soklu je text: „Zum Andenken errichtet v. Eheleuten Josef und Katharina Altrichter 1864“, tedy „Postaveno na památku manželů Josefa a Kathariny Altrichterových 1864“.
Pořadatelé však v propozicích radí, abychom tak nečinili, protože v lese jsou rozsáhlé paseky, často rozbahněné a pěšina je místy špatně zřetelná. Abychom neriskovali bloudění v bažinách, budeme proto pokračovat ještě kousek po silnici a vlastní značení nás nasměruje k Březovým výšinám (514 m):
Zpevněná lesní cesta nás pak přivádí zpátky na modrou značku, po níž dojdeme k rozcestníku U Jedle. Tam ji opouštíme a po vlastním značení dojdeme k silnici, která nás kolem výklenkové kapličky...
... přivádí do Štoků, do cíle v hostinci Datlík.

Žádné komentáře:

Okomentovat