sobota 22. července 2023

Z Lipnice do Světlé________________ ____aneb Haškovou cestou v protisměru

Výšlap po připravované naučné stezce Haškova cesta

Linkovým autobusem odjíždíme na Lipnici a míříme rovnou k Haškovu domku. Stojí přímo pod hradem a pd roku 1959 slouží jako Památník Jaroslava Haška. Zde slavný spisovatel krátkou dobu žil a před 100 lety – 3. ledna 1923 – zemřel. Expozice v domku, kde Hašek svému písaři Klimentu Štěpánkovi diktoval poslední stránky nedokončeného „Švejka“ byla otevřena v roce 1959 a několikrát za dobu existence upravována. Domek je veden v seznamu kulturních památek, správcem památníku je Muzeum Vysočiny Havlíčkův Brod. Domek stojí v prudkém svahu, a tak vás nesmí udivit, že prohlídka začíná v prvním patře. 
Ve dvou místnostech je nově instalovaná expozice s panely seznamujícími se životem tuláka, bohéma a spisovatele v jedné osobě. Připomenuti jsou i dva jeho největší přátelé, akademický malíř Jaroslav Panuška a spisovatel Zdeněk Matěj Kuděj. Kromě textů je na panelech množství dobových fotografií a také ukázky Haškových rukopisů. Ve vitrinách jsou různá česká a cizojazyčná vydání Haškova nejslavnějšího díla Osudy dobrého vojáka Švejka za světové války, které bylo přeloženo do bezmála 60 jazyků. 
V místnostech se nachází několik dobových předmětů jako harmonika, láhev, půllitr, deštník či klobouk a replika rakousko-uherské uniformy. 
Po schodech sejdete do přízemí do místnosti, v níž Jaroslav Hašek žil. Je zařízena velmi prostě, je zde stůl se sedmi židlemi, postel, skříň, kamna a nádobí. 
V malém kinosále běží ve smyčce dokument Československé televize z roku 1972 nazvaný Poslední stopy, v němž vede rozhovor Ivo Niederle (1929–2021), velký herec malých rolí, jak se mu také říkalo, který má kořeny také v Lipnici, s Klimentem Štěpánkem. Je to autentické vyprávění člověka, který měl k Haškovi hodně blízko. Pro úplnost dodejme, že u příležitosti 140. výročí narození spisovatele Jaroslava Haška byla připravena výstava kresleného humoru na téma Jaroslav Hašek a Švejk s víc než 150 kreslenými vtipy od starších i současných kreslířů. Přístupná byla do 1. října. Největší změnu doznala přilehlá zahrádka, a to díky projektu ateliéru architekta Václava Slavíčka, který na úpravách pracoval osobně. Po odstranění břečťanu z opěrné zdi se ukázalo, že její část je nutné přeložit. Teprve potom se mohlo začít s terénními úpravami. Po obvodu zahrádky jsou vysázeny okrasné rostliny, uprostřed jsou záhony se zeleninou, chodníčky jsou ze žulových odseků a jeden je mlatový.
Na opěrné zdi je umístěna poslední – sedmá – informační tabule nové naučné stezky Haškova cesta:
Jdeme se podívat ke hradu, obdivujeme dnešní dalekou vyhlídku a vydáváme se na cestu za několika křížky. Ten první je u silnice na Svitálku, nedávno prošel revitalizací – a je u něho keška:
Odbočujeme ze silnic na neznačenou polní cestu a před samotou Michalíčkovna, u křižovatky polních cest,...
... stojíme u druhého křížku:
Přicházíme k silničce, která z Lipnice klesá k rybníku Kamenna trouba, jdeme po ní k odbočce vedoucí na samotu Malířovna. Asi po třiceti metrech ji opouštíme a úzkou a zřejmě málo používanou lesní cestou stoupáme na vrch zvaný Vlčí hrdlo. Až na vrchol (528 m) žádná cesta, ale ani pěšinka nevede, prodíráme se lesem s místy mladými stromky, až se dostáváme k vrcholové tyči nad malým opuštěným lomem:
Stejnou cestou se vracíme k silničce, šlapeme po ní směrem k Lipnici, ale záhy odbočujeme doleva na luční cestu, která nás přivádí k Modrému kříži:
V roce 2022 byl natřen modrou barvou, ale není to žádný novodobý rozmar. Dle historických fotografiích (byť jsou černobílé) je patrné, že už v minulosti byl natřen a při prohlídce před posledním nátěrem byly v drobných zákoutích nalezeny zbytky starého modrého nátěru. Kříž postavila rodina Kulíkova z mlýna stojícího nedaleko silnice ze Světlé na Humpolec, důvod modrého nátěru však není znám.
Po zelené turistické značce se dostáváme do Dolního Města,...
... po neznačené cestě loukou a pak lesem přicházíme na žlutou turistickou značku a po ní do Radostovic. Odtud opět neznačenou cestou k hájence Horní Lesy a s modrou značkou přes Závidkovice...
... do Světlé nad Sázavou.

Žádné komentáře:

Okomentovat