čtvrtek 21. prosince 2023

Advent 2023

Letošní adventní období je nejkratší možné!

Jeho délka je vymezena čtyřmi adventními nedělemi, přičemž čtvrtá z nich předchází Slavnosti Narození Páně, tedy 25. prosinci. První adventní neděle, kterou období začíná, tedy připadá na některý ze dnů v rozmezí od 27. listopadu do 3. prosince. A právě ten nejzazší termín nám letos vyšel! Čtvrtá adventní neděle může tedy, jako letos, připadnout na 24. prosinec. Samotné slovo advent pochází z latinského „adventus“ a v překladu znamená „příchod“. Vánoční doba, která na advent navazuje, začíná po západu slunce Štědrého večera.
Nnejznámější adventní tradicí, kterou i dnes u nás dodržuje mnoho lidí, je adventní věnec. Většinou je z jehličnatých větví a slouží k symbolickému odpočítávání čtyř týdnů (čtyřmi svíčkami) adventu. Každou adventní neděli se zapaluje jedna svíčka.
*  *  * 
Ve Světlé nad Sázavou byla na dobu adventu a vánoční svátky připravena pestrá nabídka kulturních akcí:
Od neděle 26. listopadu je v Galerii Na Půdě otevřena výstava obrazů Jolany Čechové a keramiky Jindřicha Kostelníka:
Jolana Čechová pochází z Pardubic, ale v současné době žije a maluje na Vysočině. Jako malířka působí už 34 let, věnuje se převážně realistické olejomalbě s důrazem na hru světel, stínů a barevných odlesků. Nejčastějšími náměty jejích obrazů jsou přažská zákoutí, krajina Vysočiny a květinová zátiší. Její obrazy jsou zastoupeny v soukromých českých i zahraničních sbírkách. 
Výstava doplňuje ručně tvořená keramika Jindřicha Kostelníka (59). V mládí se vyučil truhlářem a chtěl se věnovat uměleckému truhlářství. Náhoda jej přivedla ke keramické hlíně, a tak začal tvořit. Dává přednost neglazované keramice ze světlé hlíny. Tvoří v Praze a v Habrech, kde má chalupu po dědovi.

První sníh napadl už 25. listopadu, ale od 2. prosince se sypal takřka nepřetržitě...
Pořádnou vrstvou zasypal pole, louky, zahrady, cesty a silnice,...
... děti a lyžaři měli radost, silničáři a řidiči nikoliv.
Vánoční osvětlení se objevilo nejen na mostě a zámku, ...
... ale opět i v zámeckém parku:
Naleznete tu ozdobený altánek, zvoničku, Zpívající ostrůvek,
3D svítícího anděla a zvířata:
V neděli 3. prosince byl na Kadlečáku spuštěn lyžařský vlek. Po týdnu přišla masivní obleva a v neděli 10. prosince večer byl provoz ukončen. V následujícím týdnu stoupala teplota až k +10 °C, zkrátka jaro uprostřed prosince!
Malebné byly nejen východy, ale i západy slunce:
Ve čtvrtek 14. prosince přijel na náměstí Trčků z Lípy nasvícený
vánoční kamion CocaCola. Na plakátu je sice slůvko OPĚT, ale to je pravděpodobně proto, že horní část plakátu je univetzální a spodní část flexibilní. Pravda je taková, že do Světlé přijel kamion poprvé!
To je ale událost – americký dědek Svatý Klaus nepřijede s losím spřežením, ale s kamionem! A můžete se s ním vyfotit... Tedy se Santou. Ale třeba i s kamionem, když vám to udělá dobře...

Žádné komentáře:

Okomentovat