úterý 26. prosince 2023

Štědrý den tradičně na blátě

Za posledních 30 let se průměrná denní teplota dostala 24. prosince pod bod mrazu naposled v roce 2007

I letos se sen o zasněžených Vánocích a přelomu roku rychle rozplynul. Zejména kvůli takzvané vánoční singularitě, lidově zvané vánoční oteplení. Do střední Evropy při ní proudí teplejší mořský vzduch od západu až jihozápadu, což kontrastuje s obvykle tužšími mrazy v první polovině měsíce. Ve středních a nižších polohách přináší déšť a tání, ve vyšších polohách může dojít ke zvýšení sněhové pokrývky. 
„Zažíváme sérii nejteplejších Štědrých dnů za posledních třicet let,“ konstatovali meteorologové s tím, že v posledních čtyřech letech se průměrná teplota pohybovala mezi 4 a 6 °C. 
V pátek 22. prosince začaly vydatné sněhové přívaly. Mokrého sněhu napadlo snad víc než za poslední dva roky dohromady. Přineslo to s sebou nejen komplikace na chodnících a silnicích, mnoho polámaných stromů a dřevin, ale i výpadek elektřiny. Následující extrémní oteplení a vytrvalý déšť zákonitě vedly k prudkému tání sněhu a zvyšování hladiny řek. I ve Světlé byl vyhlášen třetí stupeň povodňové aktivity (graf můžete kliknutím zvětšit):
V časných hodinách 26. prosince začala konečně hladina klesat a voda se vracela do koryta řeky.

Žádné komentáře:

Okomentovat